Νέα ηλιακή κυψέλη με πρωτοποριακή αποδοτικότητα

Διαβάστηκε από 1481 αναγνώστες -

Έναν νέο τρόπο να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και να το μετατρέψουν σε χρήσιμη χημική ένωση μέσω της ηλιακής ενέργειας ανακάλυψαν οι ερευνητές οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Princeton.

 
Σε συνεργασία με τη startup επιχείρηση Liquid Light Α.Ε. που έχει τη βάση της στο New Jersey, οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ένα συνδυασμό διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε μυρμηκικό οξύ, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροχημικό κύτταρο που τροφοδοτείται πλήρως από την ηλιακή ενέργεια.

Τα κελιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα είναι κατασκευασμένα από εύκολα τροφοδοτήσιμα μέρη και αποτελούνται από κανάλια που μεταφέρουν ένα υγρό που περιβάλλεται από μεταλλικές πλάκες. Για τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που ονομάζεται "αντίσταση", ώστε να εξισορροπηθεί η ενέργεια που παράγεται από το ηλιακό πάνελ με την ποσότητα της ενέργειας που χρειάζεται το κύτταρο. Αυτό επιτρέπει ενεργειακή απόδοση της τάξης του 2%, τιμή που αντιστοιχεί με την αποτελεσμaτικότητα της φωτοσύνθεσης επί δύο και αποτελεί την καλύτερη ενεργειακή απόδοση που έχει κατασκευαστεί σε συσκευή. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης που αναπτύχθηκε από την Panasonic, αλλά διαθέτει 10 φορές περισσότερη αποτελεσματικότητα, καθώς το αντίστοιχο της γνωστής εταιρείας διαθέτει μάξιμουμ αποδοτικότητα 0,2 %.

Το προϊόν της διαδικασίας, το μυρμηκικό οξύ, βρίσκεται φυσιολογικά στο δηλητήριο των μυρμηγκιών και χρησιμοποιείται σήμερα ως συντηρητικό, ως αντιβακτηριακός παράγοντας για ζωoτροφές και στην παραγωγή μυρμηκικού άλατος, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εκχιονισμό των διαδρόμων των αεροδρομίων. Από όλες τους τις ιδιότητες, εκείνη που εκμεταλλεύτηκαν οι επιστήμονες είναι η τεράστια δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας μέσα στις κυψέλες που το παράγουν. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ