Κίνα, ΕΕ και ΗΠΑ σε ανοικτή συνομιλία για τον τερματισμό εμπορικών δασμών

Διαβάστηκε από 1182 αναγνώστες -

Οι προαναφερθείσες δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να καταργήσουν δασμούς που σχετίζονται με 54 προϊόντα. Ο τερματισμός των φόρων αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των μελών μιας ομάδας 14 ισχυρών τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων.

 
Η Συμφωνία Περιβαλλοντικών Αγαθών (Environmental Goods Agreement), όπως ονομάζεται, αφορά προϊόντα παρεμφερή των φωτοβολταϊκών μονάδων. Η ομάδα περιλαμβάνει χώρες όπως η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, με τη Νότια Κορέα να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία συμμετοχής. Μόνη απούσα μεγάλη δύναμη του χώρου είναι η Ινδία. Η έναρξη των συνομιλιών ανακοινώθηκε επίσημα στην αρχή της εβδομάδας και σε πρώτη φάση οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην άρση των εμπορικών και τελωνειακών δασμών. 

Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Karel De Gucht, τόνισε σε δηλώσεις του πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί η εμπορική πολιτική να συμβάλει θετικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Η κίνηση αυτή είναι εξίσου σημαντική για τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και καθιστά τις πόλεις ευκολότερα βιώσιμες. 

Ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Michael Froman, υπογράμμισε πως με την εξάλειψη των δασμών στις τεχνολογίες προστατεύουμε το περιβάλλον, καθιστούμε τα περιβαλλοντικά αγαθά φθηνότερα και περισσότερο προσιτά και σημειώνουμε ουσιαστική πρόοδο για  την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Συμμαχία της Εμπορικής Πρωτοβουλίας για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SETI Alliance) καλωσόρισε την είδηση ​​των συνομιλιών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Peter C. Brun, δήλωσε πως η λογική πίσω από την πρωτοβουλία είναι να μειωθεί η ένταση που υπάρχει στον τομέα, η οποία προέκυψε έπειτα από μια σειρά ατυχών εμπορικών περιπτώσεων.

Με την έναρξη των συνομιλιών εκφράστηκε η ελπίδα για την παραγωγή αποτελεσμάτων μέχρι το τέλος του 2015, καθώς με τη Σύνοδο Κορυφής της Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ στο Παρίσι και την εξαμηνιαία Υπουργική Σύνοδο του ΠΟΕ να συμπίπτουν χρονικά, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ