Πέντε πρωτότυπες πράσινες κατοικίες που διαγωνίζονται στο European Solar Decathlon

Διαβάστηκε από 1941 αναγνώστες -

Με διάρκεια ως τις 14 Ιουλίου, ο διαγωνισμός προσφέρει μια διαφορετική ματιά στο μέλλον του βιώσιμου ζειν. Ιδιαίτερα σε σχέση με το περσινό Solar Decathlon στις ΗΠΑ, φέτος ο διαγωνισμός εστιάζει περισσότερο στην πράσινη διαβίωση στο κέντρο των πόλεων.

 
Το 2014 European Solar Decathlon λαμβάνει χώρα στο Παρίσι με συνολικά 20 βιώσιμα σπίτια και 800 ανταγωνιστές από 16 χώρες του κόσμου. Όπως το αντίστοιχο των ΗΠΑ, η αποστολή του Ευρωπαϊκού Solar Decathlon είναι να προωθήσει και να αναπτύξει περαιτέρω την αειφόρο αρχιτεκτονική και τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Πολλά από τα κατατεθειμένα σχέδια είναι ίσως απίθανο να καταλήξουν σε οικοδόμηση, ωστόσο ο διαγωνισμός βρίθει πρωτότυπων πράσινων σχεδιασμών που αξίζουν την προσοχή μας!


Rooftop Project

Το "Πρότζεκτ Ταράτσα", όπως είναι η ακριβής μετάφρασή του, έχει σχεδιαστεί από σπουδαστές του Πανεπιστημίου Τεχνών και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Βερολίνου. Βασίζεται στην αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων και αχρησιμοποίητων ταρατσών διάφορων κτιρίων της πόλης, με σκοπό τη μετατροπή τους σε μικρές, ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες κατάλληλες για νέους ανθρώπους.
Οι πρωτότυπες κατοικίες χαρακτηρίζονται από προσόψεις γυαλιού στις κατευθύνσεις του βορρά και του νότου που επιτρέπουν το φυσικό φως να διεισδύσει στο εσωτερικό τους, ενώ οι στέγες διαθέτουν λεπτούς ηλιακούς συλλέκτες CIGS (Copper indium gallium), οι οποίοι τροφοδοτούν μια συστοιχία μπαταριών για να διατηρούν διαθέσιμη την ηλεκτρική ενέργεια. Η οροφή, που είναι επιστρωμένη με ηλιακά πάνελ, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί προκειμένου να προσφέρει πρόσθετη θερμική προστασία το χειμώνα. 


Adaptive House

Οι φυσικές καταστροφές, ιδίως οι σοβαρές πλημμύρες, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στο Bang Khun Thian της Μπανγκόκ.  Ως εκ τούτου φοιτητές του King Meghuts University of Technology της Ταϊλάνδης, σχεδίασαν ένα σπίτι κατάλληλο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Εμπνευσμένο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ταϊλάνδης, το ισόγειο του πρωτότυπου αυτού σπιτιού ανυψώνεται 60 εκ. πάνω από το έδαφος. Το εσωτερικό του χωρίζεται σε χώρους διαβίωσης που θυμίζουν κοντέινερ, ενώ σανίδες από μπαμπού, αφρώδης πολυουρεθάνη και πάνελς ινών τσιμέντου είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση. Το Adaptive House διαθέτει επίσης ταράτσα με βάση την ηλιακή συστοιχία, η οποία συνδέεται με μια σειρά από τέσσερις μεγάλες μπαταρίες. 


Your+

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ένα σπίτι ανά οικογένεια θεωρείται σπάταλη, φοιτητές  των Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Σχολής Τέχνης Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής της Λουκέρνης, προσφέρουν μια νέα ιδέα για την αειφόρο κοινοβιακή ζωή.
Το έργο Your+ απαιτεί ενός είδους "συνεταιριστική κατοικία", ώστε να μειωθεί το ποσό του ζωτικού χώρου ανά οικογένεια. Σχεδιασμένο ως συγκρότημα διαμερισμάτων, το εσωτερικό του σπιτιού είναι οργανωμένο σε τέσσερις χώρους: έναν ιδιωτικό χώρο, ένα υπνοδωμάτιο και μπάνιο, ημι-κοινόχρηστη κουζίνα και σαλόνι, και ένα κοινό δωμάτιο μικτής χρήσης. Η πρωτότυπη όψη διαθέτει και οροφή με εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα που συνδέεται με μπαταρίες. 


Rhome for denCity

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Delgi Studi της Ρώμης σχεδίασαν ένα διαμέρισμα 60τμ, που αντιπροσωπεύει τον επάνω όροφο ενός τετραώροφου συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή Tor Fiscale της Αιώνιας Πόλης. 
Το διαμέρισμα διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που καλύπτει όλη την οροφή και ένα τμήμα της πρόσοψης του κτιρίου, και μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα έως 15 βαθμούς, προκειμένου να πιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες ακτίνες φωτός. Για να διατηρείται η δροσιά, το Rhome διαθέτει προσεκτικά τοποθετημένα παράθυρα που διευκολύνουν το διαμπερή αερισμό. Τέλος, δύο στοές ανοίγουν προς τα έξω αφήνοντας χώρο για μελλοντική επέκταση.


Maison Reciprocity

Το Maison Reciprocity είναι το αποτέλεσμα μιας διατλαντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ φοιτητών των ΗΠΑ, με βάση το Πανεπιστήμιο Appalachian State, και της Γαλλίας, του Université d Angers. Οι μαθητές στοχεύουν στη δημιουργία βιώσιμων αρχοντικών, με μια προκατασκευασμένη διώροφη ανεξάρτητη κατοικία. 
Το Maison Reciprocity διαθέτει εξαιρετική θερμομόνωση, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, καθώς και έξυπνη σκίαση στην πρόσοψη. Το σύστημα ηλιοπροστασίας  διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες που λειτουργούν με γρίλιες για τον αποκλεισμό του ήλιου, καθώς κι ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού. 
Από όλα τα παραπάνω σχέδια το τελευταίο θεωρείται το πιο έτοιμο για άμεση κτίση και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι θα εμφανιστεί σύντομα σε κάποια μεγάλη πόλη!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ