Τα 20GW πλησιάζει η Λατινική Αμερική

Διαβάστηκε από 1084 αναγνώστες -

Αύξηση 22% σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έργων στη Λατινική Αμερική, με το συνολικό των έργων να πλησιάζει τα 20GW. Στην περιοχή έχουν υλοποιηθεί συνολικά 514 έργα, με συνολικό κόστος 26 δισ. δολάρια.

 
Για να προκύψουν τα παραπάνω νούμερα προσμετρήθηκε ένας σyνδυασμός έργων που έχουν ανακοινωθεί και έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα μεν ανέρχονται στα 836MW, ενώ τα δε αγγίζουν τα 18.7GW. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, έχουν συνδεθεί έργα ισχύος πάνω από 50MW, δημιουργώντας συνολικά 377MW μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά.
Η Χιλή αναμένεται να ξεπεράσει όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με 277MW εγκατεστημένης ισχύος το 2014, κυρίως χάρη σε ένα έργο 70MW, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το Δεκέμβριο. Μέσα στο έτος είναι προγραμματισμένο να συνδεθούν έργα περισσότερα του 1GW, τιμή επτά φορές μεγαλύτερη από το 2013. Η τεράστια γραμμή ηλιακών της χώρας έχει αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη του 2013, με την αμερικανική εταιρεία SunEdison να ολοκληρώνει δύο μεγάλα έργα στη χώρα, και τη First Solar να εξελίσσει τη μέχρι τώρα μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της Χιλής. 

Οι ισχυρές βάσεις στην αγορά της χώρας οδηγούν πλέον σε χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς τα αξιόπιστα σχέδια εξασφαλίζουν συμφωνίες και κλειδώνουν χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, η Χιλή τολμά να πρωτοπορεί στην αγορά των ηλιακών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές εταιρείες που ακολουθούν μη παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα για την πώληση ηλιακής ενέργειας. Η διαπραγμάτευση ευέλικτων ή μικρότερου μήκους συμβάσεων και η πώληση μέρους ή του συνόλου του ηλεκτρισμού στην αγορά, είναι μερικές από τις νέες πολιτικές των επιχειρήσεων.

Παρόλο που για το φετινό ρόλο του ηγέτη της Λατινικής Αμερικής στο χώρο των ηλιακών είχε προβλεφθεί το Μεξικό, κάτι τέτοιο δε φαίνεται πια πιθανό λόγω της εν αναμονή νέας νομοθεσίας για την ενέργεια. Η αγορά του Μεξικού είναι σήμερα σε επαγρύπνηση για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τα ηλιακά έργα καθυστερούν γεννώντας αγωνία για τις αλλαγές του νόμου. Ωστόsο, η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχτεί βοηθητική για τον τομέα των ηλιακών, επιταχύνοντας την προμήθεια, τη διασύνδεση και την ενίσχυση των εγκαταστάσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ