DOL-Fin: φορέστε το και κολυμπήστε σαν δελφίνι

Διαβάστηκε από 2930 αναγνώστες -

Σίγουρα θα έλεγε ψέματα όποιος ισχυριζόταν πως δεν έχει φαντασιωθεί ποτέ να κολυμπά σαν ψάρι. Με το DOL-Fin, ένα πλατύ έλασμα που επιτελεί το ρόλο πτερυγίου, μπορεί κανείς πια να νιώσει πως κολυμπά σαν δελφίνι, ή, αν προτιμά, σαν γοργόνα!

 
Ο νεωτερισμός αφορά κυρίως τους δύτες, οι οποίοι έχουν πλέον την επιλογή να αντικαταστήσουν τα κλασικά βατραχοπέδιλα με ένα ευέλικτο μονοπέδιλο από καουτσούκ, αν και ο μηχανικός αεροδιαστημικής Ron Smith υποστηρίζει ότι η εφεύρεσή του είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

Το πτερύγιο συνδέεται με ένα ελαστομερές / νάιλον πλαίσιο ανάρτησης που του επιτρέπει να κινείται πάνω και κάτω, με τον ίδιο τρόπο που κολυμπάει το δελφίνι. Το ίδιο είναι κατασκευασμένο από άκαμπτο αλουμίνιο, αν και τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν ευέλικτα άκρα από καουτσούκ. Μοντέλα του προϊόντος υπάρχουν πολλά και είναι σχεδιασμένα για διάφορα επίπεdα απόδοσης και εφαρμογές, όπως η ελεύθερη κατάδυση ή οι καταδύσεις αναψυχής. Σε κάθε περίπτωση, τα πόδια συγκρατούνται σταθερά στη θέση τους χρησιμοποιώντας είτε ιμάντες, είτε επισυναπτόμενα παπούτσια ποδηλασίας.

Η φυσική πίσω από το DOL-Fin είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι η ακαμψία του πτερυγίου και οι ρυθμίσεις των ποδιών ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας, ενώ η ικανότητα του πτερυγίου να παίρνει κλίση αποτρέπει το σταμάτημα της κίνησης μέσα στο νερό. Επιπλέον, ο πλατύς σχεδιασμός του πτερυγίου, του δίνει μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια από τα old school μονοπέδιλα, και επιπλέον είναι περισσότερο υδροδυναμικό. 

Ορισμένες εκδόσεις του DOL-Fin κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ο Smith αυτήν την εποχή τελειοποιεί το μοντέλο Orca Mk2. Διαθέτει βελτιωμένο σχεδιασμό, μαζί με κάποια άλλα χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη χρήση του σε καταδύσεις ανταγωνιστικού επιπέδου. Το DOL-Fin Orca Mk-2 είναι κατασκευασμένο από ασυμπίεστο υλικό, έτσι ώστε η άνωση και το κολύμπι να μη μεταβάλλονται με το βάθος. Διαθέτει ρυθμιζόμενους ιμάντες για τα πόδια, που επιτρέπουν την εύκολη προσαρμογή μεταξύ ζεστού και κρύου νερού, εξαλείφοντας την ανάγκη για αλλαγή πτερυγίων στις διαφορετικές συνθήκες. Επίσης, διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό που είναι ελαφρύς και εύκολα συσκευαζόμενος σε τυπικές αποσκευές.

Ο Smith σχεδιάζει την εκκίνηση των πωλήσεων εντός περίπου έξι εβδομάδων, στην τιμή των 1.200 δολαρίων. Αν ο προϋπολογισμός σας είναι μικρότερος, ή απλά δεν ασχολείστε με τις ανταγωνιστικές καταδύσεις, οι τιμές για ορισμένα από τα παλαιότερα, απλούστερα μοντέλα ξεκινούν από 680 δολάρια.

Ο εν λόγω σχεδιαστής δεν είναι το μόνο πρόσωπο που πουλά αυτού του τύπου προϊόντα: ο σχεδιαστής Ted Ciamillo κατασκευάζει επίσης χειροποίητα μονοπέδιλα, γνωστά ως Lunocet, που λειτουργούν λίγο - πολύ με την ίδια αρχή όπως το DOL-Fin (τελευταία φωτογραφία). Το ίδιο το πτερύγιο μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός δελφινιού, ενώ η τιμή του ξεκινά από 299 δολάρια.

Εδώ μπορείτε να δείτε το μοντέλο DOL-Fin X-15 σε χρήση, στις ακτές Kauai.

Καλές βουτιές!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ