Μια γιγαντιαία «Ενεργειακή Πάπια» στην Κοπεγχάγη!

Διαβάστηκε από 1722 αναγνώστες -

Η ιδέα αποτελεί συμμετοχή στο διαγωνισμό Land Art Generator Initiative (LAGI) 2014 και συνιστά ένα δημόσιο έργο τέχνης που λειτουργεί ως γεννήτρια ενέργειας, αποθήκη, διαδραστικός και εκπαιδευτικός τουριστικός προορισμός, καθώς και γιορτή της τοπικής άγριας ​​ζωής!

 
Το Energy Duck είναι εμπνευσμένο από την κοινή πουπουλόπαπια, η οποία ζει στον υδάτινο ορίζοντα της Κοπεγχάγης. Δυστυχώς, ο βιότοπος αναπαραγωγής της βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κι έτσι η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μορφή της για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, σχετικά με τις τοπικές επιπτώσεις ενός παγκόσμιου ζητήματος. 

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα Λονδρέζων την οποία αποτελούν ο Hareth Pochee, ο Adam Khan, ο Louis Leger και ο Patrick Fryer, και έχει επίσημα κατατεθεί στο διαγωνισμό που φέτος πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη. Το ελκυστικό 12όροφο γλυπτό προτείνεται να επιπλέει στα νερά του λιμανιού της πόλης. Αν τελικά κατασκευαστεί, τα υλικά που θα το αποτελέσουν είναι ένα ελαφρύ ατσάλινο πλαίσιο, με επίσης ελαφρύ χάλυβα που θα υποστηρίζει μια πρόσοψη φωτοβολταϊκών πάνελ.

Οι επισκέπτες του γλυπτού θα μπορούν να κινούνται στο εσωτερικό του μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα από ελαφρύ χάλυβα, που θυμίζει κυψέλη μελισσών. Στο ταβάνι της κατασκευής έχει σχεδιαστεί ένα μοτίβο πλέγματος με φωτισμό που θα μπαίνει μέσα από τα κενά. Στο πάτωμα, οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβοκατεβαίνει στις δεξαμενές αποθήκευσης. 

Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από την Ενεργειακή Πάπια δύναται να αποθηκεύεται σε μορφή δυναμικής ενέργειας, μέσω της πίεσης του νερού. Δηλαδή, η ενέργεια αποθηκεύεται εν δυνάμει εξ αιτίας της διαφοράς της στάθμης του νερού μέσα και έξω από την πάπια. 

Σύμφωνα με λεγόμενα των μελών της δημιουργικής ομάδας, τη νύχτα, που δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία, η πίεση του νερού μπορεί να απελευθερωθεί μέσα στην κοιλιά της πάπιας μέσω υδροστρόβιλων, παρέχοντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ανά πάσα στιγμή. Το κυμαινόμενο ύψος της πάπιας είναι ένας δείκτης που υποδεικνύει τις ενεργειακές ανάγκες της πόλης, σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Τόσο η ηλιακή, όσο και η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγονται θα διοχετεύονται στο δίκτυο της πόλης, ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ η ενεργειακή απόδοση θα είναι αντίστοιχη του 75% ενός πλήρως βελτιστοποιημένου φωτοβολταϊκού πάρκου στην ίδια περιοχή. 

Τη νύχτα το έργο θα φωτίζεται με χαμηλούς λαμπτήρες LED που αλλάζουν χρώμα, με τα σχέδια των χρωμάτων να αλλάζουν με ρυθμό ανάλογο με της παραγωγή των γεννητριών. 

Τέλος, οι δημιουργοί του πρωτότυπου γλυπτού τονίζουν πως, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν επιφέρει οι τεράστιες εκπομπές C2, συχνά φαντάζουν ένα πρόβλημα μακρινό, που δε μας αφορά. Η Ενεργειακή Πάπια υπογραμμίζει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, την οικολογία και τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ