Στο Ντουμπάι η πρώτη πόλη με ελεγχόμενο κλίμα στον πλανήτη

Διαβάστηκε από 3620 αναγνώστες -

Ο Αντιπρόεδρος των Εμιράτων, πρωθυπουργός και κυβερνήτης του Ντουμπάι, Σεΐχης Mohammed, επιβεβαίωσε πως η πρώτη πόλη του κόσμου με ελεγχόμενη θερμοκρασία, το «Mall of the World», θα είναι σύντομα γεγονός.

 
Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε για να ενισχυθεί η τουριστική υποδομή της πόλης, η οποία μετά την ολοκλήρωση των έργων θα δύναται να φιλοξενήσει πάνω από 180 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Το Ντουμπάι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το δεύτερο μεγαλύτερο εμιράτο σε έκταση. Αν και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, πολλοί επισκέπτες τον απορρίπτουν λόγω του καύσωνα που επικρατεί τους θερινούς μήνες, με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. 

Για τον έλεγχο του κλίματος, η περιοχή θα πρέπει να καλυφθεί από έναν ενιαίο γυάλινο θόλο, ο οποίος θα είναι ανοιχτός κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το πλακόστρωτο των 7 χιλιομέτρων που συνδέει μεταξύ τους 100 ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, θα είναι καλυμμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ανοιχτό το χειμώνα, εξασφαλίζοντας ευχάριστες θερμοκρασίες όλο το χρόνο. Η πεζοδρομημένη περιοχή θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Dubai Holding, οι τουρίστες θα είναι σε θέση να απολαύσουν μια ολόκληρη εβδομάδα παραμονής χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν την πόλη ή να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο. Το έργο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο και το μεγαλύτερο κλειστό πάρκο στον κόσμο, καθώς επίσης θέρετρα ευεξίας και θέατρα. Πιο συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί μια πολιτιστική συνοικία στα πρότυπα του West End του Λονδίνου και του  Broadway της Νέας Υόρκης, κι ένας "δρόμος-γιορτή" σχεδιασμένος στο στιλ της La Rambla της Βαρκελώνης. Αίθουσες και υπηρεσίες γάμου επτά αστέρων θα είναι διαθέσιμα για όσους θέλουν να ενωθούν με τα ισόβια δεσμά αποφεύγοντας τη ζέστη. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dubai Holding, Ahmad Bin Byat, δήλωσε πως το έργο θα ακολουθήσει τις πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον κατευθυντήριες γραμμές του μοντέλου Smart Dubai. Προβλέπεται να κατασκευαστεί με τη χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών, με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ