Αύξηση 33% των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια το Β τρίμηνο του 2014

Διαβάστηκε από 1648 αναγνώστες -

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ωθούμενες από μεγάλες προσφορές σε αιολικά και ηλιακά και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας ηλιακών στέγης.

 
Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, οι επενδύσεις του δεύτερου τριμήνου του έτους αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με το πρώτο, και 9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν τα $63 δις, καθιστώντας το έτσι το ισχυρότερο δεύτερο τρίμηνο από το 2012, όταν οι επενδύσεις είχαν ανέλθει σε $69.6 δις. Το ρεκόρ δεύτερου τριμήνου όλων των εποχών ήταν αυτό του 2011, το οποίο ανήλθε σε $78 δις.

Οι προσφορές που οδήγησαν στη μαζική αύξηση περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη συμφωνία μη-υδροηλεκτρικής επένδυσης, το αιολικό πάρκο των $3.8 δις και των 600MW, που θα κατασκευαστεί στην ολλανδική Βόρεια Θάλασσα, περίπου 85 χλμ βόρεια του Χρόνινγκεν. Όταν ολοκληρωθεί το 2023, το "Gemini" θα διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 της Δανίας κατά 1,25 εκ. τόνους ετησίως. ¶λλα μεγάλα έργα είναι το ηλιακό "Ashalim 1" που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ, αξίζει $818 εκ. και παράγει 121 MW, καθώς και το αιολικό πάρκο Cemex Venitka στο Μεξικό, των $647 εκ. και 252 MW. 

Η Κίνα έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στο παραπάνω ρεκόρ επενδύοντας  $19.3 δις, τιμή μεγαλύτερη από το διπλάσιο του πρώτου τριμήνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν $10.6 δις, που ισούται με 34% περισσότερο από το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ευρώπη άγγιξε τα $14 δις, μια αύξηση της τάξης του 26%.

Ο Michael Liebreich, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Bloomberg New Energy Finance δήλωσε πως αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή κερδίζει η νέα ανταγωνιστικότητα στις ΑΠΕ, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης. Η ανάκαμψη των επενδύσεων είναι ευρεία, καλύπτει τις περισσότερες από τις μεγάλες αγορές, ενώ η δραστηριότητα αυξάνεται σε όλη την αιολική και ηλιακή ενέργεια, σε μεγάλης και μικρής κλίμακας έργα, τόνισε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ