Η ηλιακή ενέργεια σε μείζονα ρόλο στο χώρο των ΑΠΕ στις ΗΠΑ

Διαβάστηκε από 1318 αναγνώστες -

Σύmφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIS) των Ηνωμένων Πολιτειών, τα φωτοβολταϊκά προβλέπεται να γίνουν η δεύτερη πιο σημαντική πηγή ενέργειας των ΗΠΑ μετά το φυσικό αέριο, έως το 2040.

 
Η Ετήσια Έκθεση Ενέργειας του ΕΙΑ για το τρέχον έτος προβλέπει πως, το συνολικό ποσοστό παραγωγής νέας ηλεκτρικής ενέργειας από σήμερα έως το 2040, θα επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η ηλιακή ενέργεια θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος της εικόνας. 

Από την περίοδο 2000-2005 και 2006-2012, οι νέες προσθήκες σε ετήσια παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 35GW και 19GW αντίστοιχα. Οι προσθήκες μέχρι το 2016 αναμένονται με μέσο όρο 16GW, έπειτα στα 9GW έως το 2022, και στη συνέχεια προβλέπεται μια αύξηση στα 14GW ετησίως, την περίοδο 2025-2040. 

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας θα προστεθούν 28GW, το 60% εκ των οποίων θα κατασκευαστεί μέχρι το 2015, οπότε και λήγει η έκπτωση φόρου που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Οι προσθήκες σε πυρηνικά θα ανέλθουν συνολικά σε 10GW, συμπεριλαμβανομένων υπό κατασκευή εργοστασίων 6Gw, και 4GW που έχουν προγραμματιστεί για μετά το 2027. 

Από τα συνολικά 338MW νέας χωρητικότητας που προβλέπει η EIA μέχρι το 2040, το φυσικό αέριο θα αντιπροσωπεύει το 73%, ή αλλιώς 255GW. Όμως, αναμένονται και 83GW νέων προσθηκών, εκ των οποίων η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει τα 39GW, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Το 60% του εν λόγω ηλιακού δυναμικού προβλέπεται να προέλθει από εγκαταστάσεις ταράτσας.

Ο Rhone Resch, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε πως οι εν λόγω εγκαταστάσεις ταράτσας θα εξοικονομήσουν πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στα μελλοντικά ενεργειακά κόστη. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να απειληθεί από επιθέσεις στις φοροελαφρύνσεις των ηλιακών επενδύσεων και στο net metering. Ο Rhone Resch υπογραμμίζει πως άμεσο μέλημά τους είναι η αίτηση στο Κογκρέσο να θεσπίσει φέτος την "Έναρξη κατασκευών", επιτρέποντας στους προγραμματιστές έργων να επωφεληθούν πλήρως από τις επιτυχημένες φοροελαφρύνσεις στις επενδύσεις ηλιακών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ