Το κόνσεπτ Casa Futebol που μετατρέπει στάδια σε χαμηλού κόστους κατοικίες

Διαβάστηκε από 1664 αναγνώστες -

Αντλώντας έμπνευση από τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Βραζιλία, ένα ζευγάρι Γάλλων αρχιτεκτόνων ανέπτυξαν μια πρόταση για την επανάχρηση των ποδοσφαιρικών υποδομών, ως συγκροτήματα κατοικιών χαμηλού κόστους.

 
$ 4 δισ. δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση και κατασκευή γηπέδων για το Μουντιάλ του 2014. Τώρα που ο ενθουσιασμός για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη έχει περάσει, το ερώτημα που εγείρεται, όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι: τι θα απογίνουν όλες αυτές οι υποδομές; Σ αυτό προσπάθησαν να απαντήσουν οι γάλλοι Axel de Stampa και Sylvain Macaux.

Ενώ τα περισσότερα στάδια που κατασκευάστηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα συνεχίσουν να φιλοξενούν μεγάλους αγώνες ποδοσφαίρου, οι τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας τραβούν μικρά ποσοστά φιλάθλων, μη μπορώντας να ισοσκελίσουν τις μεγάλες δαπάνες που έγιναν για τα γήπεδα. Μάλιστα, άλλα στάδια, όπως το Arena da Amazonia, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον: χτισμένο στη ζούγκλα της πόλης Μανάους, το γήπεδο των 44.500 θέσεων είναι ίσως η πιο αμφιλεγόμενη περίπτωση, καθώς ένας τοπικός δικαστής πρότεινε τη μετατροπή του σε κέντρο προσωρινής κράτησης για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των τοπικών φυλακών. Ευτυχώς, η πρόταση δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους και απορρίφθηκε.

Η πρόταση των Axel de Stampa και της Sylvain Macaux είναι αρκετά φιλόδοξη, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Με την ονομασία Casa Futebol, προτείνεται η μετατροπή των δώδεκα σταδίων του παγκοσμίου κυπέλλου σε οικονομικά προσιτές κατοικίες για τους φτωχούς και τους εκτοπισμένους κατοίκους της Βραζιλίας.

Σε έξι από τα δώδεκα γήπεδα, κατάλληλες εργασίες μπορούν να καταστήσουν εύκολα την εξωτερική πρόσοψη αποικίσιμη. Πέντε από αυτά έχουν μια εξωτερική δομή που αποτελείται από σκυρόδεμα και μεταλλικά υποστυλώματα, που χωρίζονται από επτά ή οκτώ μέτρα. Οι εργασίες συνιστούν απλά την εισαγωγή ενός προκατασκευασμένου περιβλήματος, χρησιμοποιώντας της υπάρχουσες δομές. Στα υπόλοιπα στάδια, στεγαστικές μονάδες 105 τετρ. μέτρων μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό, σε βάρος των καθισμάτων. Καθώς το έργο βασίζεται σε προκάτ οικιακές μονάδες, το μόνο πράγμα που αλλάζει μεταξύ των δύο τύπων σταδίων είναι ο τρόπος εμφύτευσης των σπιτιών.

Δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στη λατρεία των βραζιλιάνων για το ποδόσφαιρο, η πρόταση σκοπεύει να μεταβάλει τα γήπεδα σε μικρό βαθμό, επιτρέποντας μάλιστα τη φιλοξενία αγώνων, με τα κέρδη των οποίων να πηγαίνουν στην κατασκευή και συντήρηση των κατοικιών. 

Ο Stampa πιστεύει ότι το έργο είναι εφικτό και για τα 12 γήπεδα, απλώς θα πρέπει να μειωθεί λίγο η χωρητικότητά τους. Η δημιουργική ομάδα προβλέπει πως εάν τελικά αποφασιστούν οι μετατροπές, τα γήπεδα θα φιλοξενούν μεταξύ 1.500 και 2.000 κατοίκους, σε σύνολο περίπου 20.000 σε όλα τα έργα. 

Αυτή η τολμηρή πρόταση για τα στάδια της Βραζιλίας αποτελεί μέρος ενός σχεδίου αρχιτεκτονικής που ονομάζεται "1 week 1 project", όπου το ζευγάρι των δημιουργών προσπαθούν να παράγουν αυθόρμητα αρχιτεκτονικά έργα κάθε εβδομάδα για ένα χρόνο. 

Καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν πλάνα για να μεταβεί το Casa Futebol στην υλοποίηση, παραμένει τουλάχιστον η ελπίδα πως το έργο θα εμπνεύσει την κοινωνική συνείδηση!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ