Η Εθνική Ηλιακή Αποστολή της Ινδίας συνεχίζεται

Η ινδική κυβέρνηση έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εγκατάσταση έως και 1,5GW ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM), της χώρας.

 

Τα φιλόδοξα ηλιακά σχέδια της Ινδίας έχουν λάβει μια τόσο αναγκαία ώθηση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi, μετά από τις διαταραχές που προκλήθηκαν από καθυστερήσεις και εμπορικές διαφορές.

Το Υπουργείο Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (MNRE) εξέδωσε, την περασμένη εβδομάδα, κατευθυντήριες γραμμές για την εγκατάσταση 1,5GW ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας - τη μεγαλύτερη προσφορά μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Business Standard της Ινδίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει την κρατική εταιρεία NTPC Vidyut Vyapar Nigam (NVVN) – τον εμπορικό βραχίονα του κρατικού κολοσσού ηλεκτρικής ενέργειας NTPC – ώστε να επιταχύνει τις εγκαταστάσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ηλιακή Αποστολή, προσθέτει η Business-Standard.com.

Ο δικτυακός τόπος ειδήσεων είπε ότι η NVVN, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη της αναμενόμενης αύξησης της χώρας στην εμπορία ενέργειας, θα «αναμειγνύει» την ηλιακή ενέργεια με τη φθηνότερη συμβατική ενέργεια, η οποία και θα πωλείται σε μια μέση τιμή.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η NVVN θα επιλέξει τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας 1,5GW, μέσω μιας διαφανούς, αντίστροφης διαδικασίας υποβολής προσφορών, βάσει δημοπρασιών.

Το MNRE είπε ότι τα 1.500MW διασυνδεδεμένων ηλιακών έργων, θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του καθεστώτος ομαδοποίησης, η οποία θα προβλέπει την ανάπτυξη μόνο φωτοβολταϊκών έργων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επιλογή των έργων θα είναι «τεχνολογικά αγνωστικιστική» και ότι θα μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα «κρυσταλλικού πυριτίου ή thin film ή CPV, με ή χωρίς trackers».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του MNRE, η πρώτη φάση επιλογής φωτοβολταϊκών έργων θα περιλαμβάνει 750MW ικανότητας, μεταξύ του 2014 και του 2015, ακολουθούμενη από τα υπόλοιπα 750MW, που θα επιλεγούν στη δεύτερη φάση παραγωγής, μεταξύ 2015 και 2016.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ως στόχο να επιτύχει ισοτιμία δικτύου το 2017, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του 2022.

Η νέα διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2014.

Η Αποστολή έχει θέσει ως στόχο τα 20GW διασυνδεδεμένης παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2022, σε τρεις φάσεις (1000MW στην πρώτη φάση έως το 2012-13, 9000MW στη δεύτερη φάση 2013-2017, και 10.000MW στην τρίτη φάση 2017-2022).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ