Μόλις 192GW αιολικών στην Ευρώπη, ως το 2020

Διαβάστηκε από 1120 αναγνώστες -

Η πτώση ενεργειακής ζήτησης και η ασταθής οικονομικής κατάσταση στην Ευρώπη, φαίνεται να ώθησε τον τομέα βιομηχανίας ανεμογεννητριών της περιοχής να ελαττώσει τις προβλέψεις του για νέες εγκαταστάσεις, μέχρι το 2020.

 

Η Ευρώπη των 28 αναμένεται να εγκαταστήσει ένα σύνολο δυναμικού 192GW αιολικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, ως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association) που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, το ένα έκτο από τα 230GW που προέβλεψε η Ένωση το 2009.

«Ένα κοκτέιλ κανονιστικής αβεβαιότητας, με τρέχουσες συζητήσεις για το κλίμα και την ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ, και των ταχέως εξελισσόμενων εθνικών πλαισίων, έχει συμβάλει για αυτά τα νέα σενάρια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της EWEA, Justin Wilkes.

Η Ισπανία έχει εξαλείψει τις επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Γερμανία τις έχει φέρει σε επίπεδα ισορροπίας και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σχεδιαστές έχουν ακυρώσει περισσότερα από 5.500MW έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά το παρελθόν έτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την περιοχή έχουν μετατοπίσει τις προτεραιότητές τους προς την διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μακριά από την προστασία του κλίματος.

Η νέα πρόβλεψη εξακολουθεί να αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα εγκαταστήσουν άλλα 75GW αιολικών πάρκων, κατά τα επτά επόμενα έτη, μέχρι το 2020, τα οποία αφορούν επενδύσεις συνολικού ύψους ¤124 δισεκατ. Η βιομηχανία θα απασχολήσει 354.000 ανθρώπους, έως τότε, από τους 253.000 που απασχολεί σήμερα, δήλωσε η EWEA.

Η πρόβλεψη για τις συνολικές αιολικές εγκαταστάσεις ξηράς, είναι στα 169GW ως το 2020, με 23,5GW υπεράκτιων αιολικών. Στη Γερμανία αναμένονται οι αιολικές εγκαταστάσεις να φτάνουν τα 51,5GW ως το 2020, από τα 34,3GW της περσινής χρονιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει τα 21GW, στη Γαλλία οι εγκαταστάσεις θα υπερδιπλασιαστούν φτάνοντας τα 20GW και στην Πολωνία τα 10GW. Οι εγκαταστάσεις στην Ισπανία αναμένεται να φτάσουν τα 26, από τα 23GW, ενώ στην Ιταλία τα 12 από τα 8,5GW.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ