Έγκριση του νέου ενεργειακού νόμου της Γερμανίας από την Κομισιόν

Διαβάστηκε από 1266 αναγνώστες -

Το νέο Renewable Energy Act της Γερμανίας, προϋποθέτει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στην ευρύτερη αγορά. Ο νόμος καλεί, ακόμη, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσφορών, ηλιακών εγκαταστάσεων εδάφους.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σφραγίσει το νέο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EEG) της Γερμανίας, αφού διαπίστωσε ότι είναι σύμφωνος με τους κανόνες της, για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο ανανεωμένος νόμος, ο οποίος θα ρυθμίζει τη στήριξη προς τις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2016, παρέχει στήριξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και στην εξόρυξη φυσικού αερίου. Επίσης, μειώνει την οικονομική επιβάρυνση για τους χρήστες υψηλής έντασης ενέργειας και ορισμένων συστημάτων αυτοκατανάλωσης, μειώνοντας το επίπεδο πληρωμής της προσαύξησης που προβλέπει ο νόμος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΕΕ διαπίστωσε ότι η νομοθετική πράξη προβλέπει ότι «οι ενισχύσεις θα διατεθούν σταδιακά, μέσω προσφορών, οι οποίες θα ανοίξουν σε φορείς που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη.[…] H Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το EEG 2014, θα ενισχύσει τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά», δήλωσε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ο Joaquín Almunia, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, πρόσθεσε: «Το EEG 2014 ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ενοποίηση της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Επίσης, το προοδευτικό άνοιγμα των προσφορών σε φορείς που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την εσωτερική αγορά ενέργειας».

Οι παραγωγοί ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει τώρα να πωλούν στην αγορά και θα λάβουν στήριξη υπό τη μορφή ασφαλίστρων αγοράς που θα καταβάλλονται επιπρόσθετα στην τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ασφάλιστρα αγοράς θα πρέπει να προσδιορίζονται αναφορικά με «τις διοικητικά ορισμένες τιμές αναφοράς» μέχρι το 2016. Ο νόμος απαιτεί, επίσης, ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσφορών για ηλιακές εγκαταστάσεις εδάφους, που θα καθορίσουν το ύψος των ασφαλίστρων και την κατανομή των ενισχύσεων για την υποβολή προσφορών των συμμετεχόντων. Από το 2017, οι προσφορές θα γενικεύονται, αλλά ένας νέος νόμος θα είναι υπεύθυνος να τις εισαγάγει.

Οι μικρές εγκαταστάσεις (κάτω των 100 kW), θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα FiT για τα επόμενα 10 χρόνια και δεν είναι υποχρεωμένοι να πωλούν στην αγορά.

Το πρόγραμμα επιδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας χρηματοδοτείται από το EEG – μια προσαύξηση που θα καταβληθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές στη Γερμανία, και από τις εγκαταστάσεις ιδιοκατανάλωσης (δηλαδή για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για αυτοκατανάλωση). Ο νόμος προβλέπει μειώσεις για τους χρήστες υψηλής εντάσεως ενέργειας σε κλάδους που πληρούν ορισμένα κριτήρια, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας.

Οι μειώσεις ιδιοκατανάλωσης που χρησιμοποιούν μικρές εγκαταστάσεις επιτρέπονται, δεδομένου ότι είναι κάτω από το λεγόμενο «όριο de minimis». Μειώσεις ιδιοκατανάλωσης που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επίσης επιτρέπονται, εφόσον συνάδουν με τη λογική του συστήματος επιπλέον χρέωσης του EEG. Τα συστήματα ιδιοκατανάλωσης που είναι υψηλής εντάσεως ενέργειας είναι επίσης επιλέξιμα στις μειώσεις.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένεται να επανεξετάσει τη δυνατότητα για μειώσεις σε άλλα είδη εγκαταστάσεων «εν ευθέτω χρόνω» και τελικά να τροποποιήσει το νόμο, εάν χρειαστεί.

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη Γερμανία θα είναι σε θέση να υποβάλλουν προσφορές για έως και το 5% της προσφερόμενης απόδοσης συστήματος, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου προγράμματος προσφορών.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες συνεργασίας εξασφαλίζουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε άλλο κράτος μέλος που θα λάβει την υποστήριξη επιδότησης της Γερμανίας, θα υπολογίζονται στους στόχους της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ