Στόχος των ηλεκτρονικών – έξυπνων µετρητών είναι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε την ενεργειακή κατανάλωση του εκάστοτε καταναλωτή

Σε 200.000 νοικοκυριά οι «έξυπνοι» μετρητές της ΔΕΗ

Διαβάστηκε από 1923 αναγνώστες -

Τιμολόγια ρεύματος πολλών ταχυτήτων θα εφαρμοστούν μελλοντικά μέσα από το πιλοτικό σύστημα τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκ. ευρώ.

 
Στόχος των ηλεκτρονικών – έξυπνων µετρητών είναι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε την ενεργειακή κατανάλωση του εκάστοτε καταναλωτή. Οι µετρητές αυτοί θα αλλάξουν τις ενεργειακές συνήθειες των καταναλωτών βραχυπρόθεσµα, και θα αποτελέσουν επίσης ένα σηµαντικό βήµα προς τη δηµιουργία έξυπνων δικτύων στο µέλλον. Η συγκεκριµένη µορφή τεχνολογίας θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονοµούν χρήµατα στο λογαριασµό τους και να συνεισφέρουν στη µείωση των εκποµπών του διοξειδίου του άνθρακα

Για τους καταναλωτές, δε θα υπάρχουν πια έναντι λογαριασµοί. Έτσι, πλέον, οι ίδιοι θα µπορούν να διαχειρίζονται την κατανάλωση τους (και το ενεργειακό κόστος) περισσότερο αποτελεσµατικά ως προς το κόστος και θα είναι ευκολότερο να επιλέγουν και να αλλάζουν προµηθευτές. Οι προµηθευτές, από τη µεριά τους, θα µπορούν να προσφέρουν µεγαλύτερο εύρος οικονοµικών πακέτων – προσφορών, συµπεριλαµβανοµένης της ενέργειας σε ώρες µη αιχµής. Η ∆Ε∆∆ΗΕ Α.Ε σχεδιάζει ως πρωταρχικό στόχο, την εφαρµογή Πιλοτικού Προγράµµατος για την εγκατάσταση, δοκιµή και λειτουργία τουλάχιστον 170.000 µετρητών σε επιλεγµένες γεωγραφικές περιοχές του δικτύου διανοµής
Οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας που θα πραγµατοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραµµα και στις οποίες θα αντικατασταθούν σταδιακά όλοι οι υφιστάµενοι µετρητές των παροχών µε έξυπνους µετρητές είναι οι εξής:
  • Νοµός Ξάνθης - 60.000
  • Νοµός Λέσβος (Νήσος Λέσβος, Νήσος Λήµνος, Νήσος Αγ. Ευστράτιος) – 80.000
  • Νοµός Λευκάδας – 20.000
  • Αττική – 7.000 
  • Θεσσαλονίκη – 3.000
  • Και προαιρετικά στη Σαντορίνη (17,000), στην Κύθνο (3,000) και στη Μήλο (10,000) 
Το υπό προµήθεια Κέντρο Τηλεµέτρησης πρέπει στην παρούσα φάση, να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τουλάχιστον 300.000 ανεξάρτητα σηµεία µέτρησης. Στο πλαίσιο του συγκεκριµένου έργου τα µετρητικά σηµεία που θα ενταχθούν στο Κεντρικό Σύστηµα θα είναι περίπου 140.000 µονοφασικά και 30.000 τριφασικά. 

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, με το χρονοδιάγραµµα να προβλέπει την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος AMI/MDM (κυρίου και εφεδρικού) καθώς και 10.000 µετρητών εντός το πολύ εννέα µηνών από την έναρξη ισχύος της Σύµβασης, και την αντικατάσταση και ένταξη στο Σύστηµα των υπολοίπων, από το σύνολο των προβλεπόµενων, 160.000 µετρητών και των επικοινωνιακών µέσων (µόντεµ) των παροχών των επιλεγµένων γεωγραφικών περιοχών της ∆ιανοµής εντός συνολικά 15 πρόσθετων µηνών από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Επίσης σε περίπου τρία χρόνια παρελθόν θα αποτελεί και η χρέωση με την κλίμακα κατανάλωσης. Η ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος θα εφαρμόσουν πολυζωνικά τιμολόγια. ¶λλη χρέωση τις ώρες αιχμής και διαφορετική σε ώρες χαμηλής ζήτησης.

www.deddie.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ