Η γεωθερμία στο στόχαστρο της Κινεζικής ανάπτυξης ΑΠΕ

Διαβάστηκε από 1854 αναγνώστες -

Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας αναπτύσσει το 13ο της πενταετές πλάνο (2016-2020) ανάπτυξης και χρήσης γεωθερμικών πηγών, σε μια προσπάθεια να ωθήσει την ανάπτυξη του κλάδου, σύμφωνα με το China Securities Journal.

 

Αναλυτές της βιομηχανίας λένε ότι το πλάνο αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την χρήση γεωθερμικών σε όλη τη χώρα, έπειτα από τη δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της ανάπτυξης και χρήσης της γεωθερμικής ενέργειας. Το πλάνο αποτελεί ένδειξη ότι η γεωθερμική ενέργεια προωθείται ως η επόμενη, νέα πηγή ενέργειας του κλάδου ΑΠΕ της Κίνας, μετά την αιολική και την ηλιακή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ετήσια χρήση γεωθερμίας θα φτάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους, ισοδύναμου άνθρακα, μέχρι το τέλος του 2020, ημερομηνία κατά την οποία ένα ολοκληρωμένο τεχνολογικό και βιομηχανικό σύστημα για την ανάπτυξη και χρήση των γεωθερμικών πόρων, θα τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα. Σχέδια υπάρχουν, επίσης, για την κατασκευή ενός λειτουργικού μοντέλου για την ανάπτυξη και τη χρήση των γεωθερμικών πόρων, κατάλληλο για την κάθε περιοχή.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της γεωθερμικής ενεργειακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Κίνας, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2013, ένα εθνικό σύστημα δεδομένων και τις πληροφοριών γεωθερμικής ενέργειας, θα πρέπει να συσταθεί μέχρι το τέλος του 2015, με την ελπίδα ότι το πανεθνικό πρόγραμμα γεωθερμικής θέρμανσης θα καλύπτει μια έκταση 500 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης γεωθερμίας θα επεκταθούν στα 100MW. Ως το τέλος του 2013, η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς, έργων γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, ήταν μόλις 27MW, μαζί με όλα τα έργα που βρίσκονται στο Θιβέτ, συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού γεωθερμικής ενέργειας των 25MW – Yangbajin.

Ο Wang Guiling, γενικός γραμματέας του Geothermal Resources Survey Center, China Geological Survey, δήλωσε ότι το πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο κρατικής επιδότησης, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκδοθεί το επόμενο έτος.

Μια σειρά Κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Shanghai Hanbell Precise Machinery, Zhejiang Kaishan Compressor, Yantai Moon και Dalian Refrigeration, έχουν μεταπηδήσει στην γεωθερμική αγορά εξοπλισμού, με το μέλλον για την αγορά να υπόσχεται πολλά, χάρη στην υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη και η χρήση της γεωθερμίας ως ανανεώσιμης καθαρής ενέργειας έχει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση έλλειψης ενέργειας, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως μια χώρα με σημαντικές γεωθερμικές πηγές, η Κίνα έχει 853 δισεκατομμύρια τόνους και 256 δισεκατομμύρια τόνους γεωθερμικών αποθεμάτων ισοδύναμου άνθρακα και γεωθερμικών πόρων που διατίθενται για ανάπτυξη, αντίστοιχα, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ανατολικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

«Σήμερα, πολλές χώρες και περιοχές με λίγους ή και καθόλου γεωθερμικούς πόρους, χρησιμοποιούν ενεργά γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, μια τεχνολογία που έχει βιώσει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πόρων», δήλωσε ο Wang Jiyang, ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Η γεωθερμική ενέργεια έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, μιας και είναι απεριόριστη και διαθέσιμη σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ