Frost & Sullivan: Διπλασιασμός της ηλιακής αγοράς ως το 2020

Διαβάστηκε από 1200 αναγνώστες -

Η έμφαση στην καταστολή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων, τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας.

 

Σε συνδυασμό με την ευνοϊκή νομοθεσία και την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας, οι παράγοντες αυτοί θα βοηθήσουν την αγορά ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας να αναπτυχθεί ραγδαία.

Ενώ οι όγκοι πωλήσεων συγκεντρώνονται κυρίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, υπάρχει μία σαφής τάση προς ανοδικής ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση από την Frost & Sullivan (Mountain View, California, ΗΠΑ).

Η "Global Solar Market Power" της Frost & Sullivan, διαπιστώνει ότι η αγορά έιχε έσοδα στα 59,84 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, και εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα διπλασιασθεί έως τα 137,02 δισ. δολάρια το 2020.

Σύμφωνα με τη Frost & Sullivan, η παγκόσμια ζήτηση ηλιακών φωτοβολταϊκών το 2014 κυριαρχείται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που θα αντιπροσωπεύσει, περίπου, το 46% της ετήσιας εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος φωτοβολταϊκών.

Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία θα συνεχίσουν να είναι οι τέσσερις πρώτες χώρες που οδηγούν την περιφερειακή ζήτηση. Με τις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ να μειώνονται δραστικά, οι Ασιάτες κατασκευαστές εξετάζουν τώρα την ενσωμάτωση της αλυσίδας αξίας και τεχνικών αποτελεσματικότητας, για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από άλλους προμηθευτές στην αγορά.

Επίσης, στην Ευρώπη, η αγορά συνεχίζει να αυξάνεται. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ στην παροχή κινήτρων ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας, με τα feed in tariffs (FiT), το 2006.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν την εγκατάσταση συνολικά πάνω από 75GW ηλιακής ισχύος φωτοβολταϊκών, έως το 2020.

Η εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα της αγοράς έχει επεκταθεί γρήγορα και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, σημειώνει η Frost & Sullivan. Μέχρι το 2020 η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, από κοινού, σκοπεύουν να έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 75GW φωτοβολταϊκών. Η συνολική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς το 2013 ήταν 137GW.

Στην Ευρώπη, η τιμή των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει δει μια απότομη πτώση, λόγω μειώσεων στα FiT και εικασιών για περαιτέρω περικοπές των επιδοτήσεων, στον πυρήνα της αγοράς ηλιακής ενέργειας. Η μονομερής υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγεί την αγορά ηλιακής ενέργειας στην περιοχή αυτή.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ένας προσοδοφόρος προορισμός, με την τιμή των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή να έχει μειωθεί, λόγω περικοπών στις εισαγωγές από την Κίνα, μετά την επιβολή των μέτρων αντιντάμπινγκ και των παράνομων δασμών επιδοτήσεων, στις εισαγωγές.

«Η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας επωφελείται από διάφορα συστήματα παροχής κινήτρων, υπό τη μορφή διαπραγματεύσιμων πιστοποιητικών πράσινης ενέργειας, FiTs, επιδοτήσεις και φορολογικές εκπτώσεις για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Αναλυτής Ενέργειας & Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας της Frost & Sullivan, Pritil Gunjan.

«Ωστόσο, αυτά τα συστήματα κινήτρων εξακολουθούν να είναι πολύ ετερογενή, κάνοντας τα ποσοστά διείσδυσης φωτοβολταϊκών να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές».

Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις πολιτικής θα οδηγήσουν την αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων. Οι περιβαλλοντικές πολιτικές και αναβαθμίσεις/ τροποποιήσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικότερα, αναμένεται να έχει ισχυρή επίδραση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές και να καθορίσει την έκταση της απορρόφησης ηλιακής ισχύος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ