Επαναλειτουργία του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας – Ιταλίας

Διαβάστηκε από 1726 αναγνώστες -

Στην επαναλειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ιταλίας και Ελλάδας αναφέρθηκε σε εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου.

 

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη στα ηλεκτρικά συστήματα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας, καθώς η εξοικονόμηση για τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται σε ¤200 εκ., κατά τη διάρκεια της ερχόμενης δεκαετίας.

Η Terna Rete Italia υλοποίησε τις αναγκαίες, και πλέον προηγμένες τεχνολογικά, διαδικασίες για την αναβάθμιση του καλωδίου διασύνδεσης, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική απευθείας σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης. Με συνολικό μήκος 313 χιλιόμετρα (160 υποθαλάσσια), το καλώδιο συνδέει τους υποσταθμούς της Galatina (στην Ιταλία) και του Αράχθου, με δυνατότητα μεταφοράς 500MW ηλεκτρικής ισχύος. Χάρη στην υιοθέτηση νέων και τεχνολογικά εξελιγμένων λύσεων, το έργο πλέον διαθέτει επίπεδα απόδοσης ασφάλειας που είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η ηλεκτρική διασύνδεση έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ιταλικού και του ελληνικού συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προάγοντας ταυτόχρονα την αμοιβαία βοήθεια και υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων. Από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, περίπου 21 δισ. kWh ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διασχίσει το καλώδιο, ποσό που αντιστοιχεί στο τετραπλάσιο της ετήσιας ηλεκτρικής κατανάλωσης της Κύπρου. Με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον των φορέων της αγοράς (που σήμερα υπερβαίνουν τους 20) για τη χρήση του καλωδίου αυξανόταν σταθερά. Πράγματι, το επίπεδο χρήσης αυξήθηκε, από 10% στη διάρκεια των πρώτων ετών, σε 52% το 2012 και σε 64% το 2013.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ