Το MS Tûranor PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για δεύτερη φορά, μετά την αποστολή DeepWater του 2013.

Το MS Tûranor PlanetSolar, που ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας, είναι ένα καταμαράν που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Terra Submersa: Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο σε βυθισμένα προϊστορικά τοπία

Διαβάστηκε από 1597 αναγνώστες -

Στόχος της αποστολής, να διερευνήσει τα προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο, σε μια προσπάθεια για την ανασύστασή τους, αλλά και για να αναζητήσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας

 
Μετά από την επιτυχία της επιστημονικής αποστολής «Deepwater» που διεξήχθη στο Gulf Stream, την άνοιξη του 2013, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) και η PlanetSolar, επανέρχονται φέτος το καλοκαίρι με τη διοργάνωση της αποστολής «Terra Submersa». Η νέα αυτή εκστρατεία είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του μουσείου Laténium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. 
 
Στο τέλος της ύστερης εποχής των παγετώνων, περίπου πριν από 20.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα. Το σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, θεωρείται ως ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επισημαίνει ο Julien Beck, ερευνητής του τμήματος κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επικεφαλής της αποστολής Terra Submersa. Σε αυτόν το χώρο οι επιστήμονες θεωρούν ενδεχόμενο να εντοπιστούν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό.

Η αποστολή Terra Submersa χρονικά χωρίζεται σε δύο ενότητες: Το διάστημα από 1 έως 8 Αυγούστου και με διαδοχικούς σταθμούς στα λιμάνια της Ερέτριας, του Πειραιά και του Ναυπλίου, είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση και προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στον Αργολικό Κόλπο. Το καθαρά ερευνητικό έργο της αποστολής θα διεξαχθεί από 11 έως 22 Αυγούστου, στην Κοιλάδα Αργολίδας και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, αναλύσεις αποτελεσμάτων κ.α., με τη συνεργασία Ελβετών και Ελλήνων ερευνητών. 

Το PlanetSolar, βάση της επιστημονικής αποστολής
Βάση της επιστημονικής ομάδας που θα διεξάγει τις υποθαλάσσιες έρευνες, θα είναι ένα «διαμάντι» της τεχνολογίας: Το MS Tûranor PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για δεύτερη φορά, μετά την αποστολή DeepWater του 2013. Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, η οποία συλλέγεται από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετ. μέτρων!
Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες ερευνών για να οριστικοποιηθούν οι διαστάσεις και το ιδανικό σχέδιο ενός σκάφους του οποίου βασικός σκοπός είναι να διασχίσει τις θάλασσες από άκρη σε άκρη. Για την ναυπήγησή του που διήρκεσε 14 μήνες, απαιτήθηκαν 64.000 ώρες εργασίας, ενώ δαπανήθηκαν περίπου 12 εκατ. Ευρώ!

Η χρήση ανθρακονημάτων στη δομή αυτού του φουτουριστικού σκάφους το καθιστά ελαφρύ και ανθεκτικό. Τα 512 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ τροφοδοτούν 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ως σήμερα κινητή μπαταρία στον κόσμο, για μη στρατιωτική χρήση. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, το σκάφος μπορεί να πλεύσει μέχρι και 72 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι!

Το PlanetSolar θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη διεξαγωγή γεωφυσικών μετρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναδομήσουν την τοπογραφία των πρώην παράκτιων περιοχών και να εντοπίσουν πιθανά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής (βυθόμετρο multi-beam, sidescan σόναρ, GPS κ.λπ.). 

Αυτό λοιπόν το σκάφος, ένα καταμαράν του 21ου αιώνα, ένα σύμβολο της υψηλής τεχνολογίας, θα συμβάλλει στην αναζήτηση του παρελθόντος, μέσα από μια αποστολή η οποία ενδέχεται να ξαναγράψει την ιστορία σχετικά με τα πρώτα πλωτά μέσα που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.

Σχετικά με το PlanetSolar
Το MS Tûranor PlanetSolar, που ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας, είναι ένα καταμαράν που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Στις 4 Μαΐου 2012, μετά από 584 ημέρες και περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα πλεύσης, το MS Tûranor PlanetSolar ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπολου της γης, που πραγματοποιήθηκε μόνο με την ενέργεια του ήλιου. Μετά από την απαραίτητη συντήρηση, το πλοίο έφυγε στις 8 Απριλίου 2013 από τη La Ciotat της Γαλλίας, με προορισμό την ακτογραμμή των ΗΠΑ όπου και ξεκίνησε τη δεύτερη ζωή του, έχοντας μετατραπεί σε επιστημονική πλατφόρμα για την αποστολή «PlanetSolar Deepwater». Σκοπός αυτής της αποστολής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ήταν να συλλέξει μια σειρά από φυσικές και βιολογικές μετρήσεις από το νερό και τον αέρα, κατά μήκος του ρεύματος του Κόλπου, με χρήση οργάνων υψηλής τεχνολογίας. 

Μετά από την επιτυχία της αποστολής, το MS Tûranor PlanetSolar πέρασε το χειμώνα στο Cite de la Voile Eric Tabarly στη Lorient της Γαλλίας. Το σκάφος ήταν ανοικτό για το κοινό και τα σχολεία κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης. Ο Gérard dAboville, ο καπετάνιος του σκάφους κατά τη διάρκεια της αποστολής του 2013, είναι και πάλι στο πηδάλιο του ελβετικού ηλιακού σκάφους και για τις αποστολές του 2014. Συνταξιδεύει με τους Brieuc Delbot (ύπαρχος), Antoine Simon (ηλεκτρολόγος μηχανικός) και ο Vincent Brunet (μάγειρας - θαλαμηπόλος), οι οποίοι ήταν επίσης μέλη του πληρώματος και στις περσινές αποστολές.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης

Tο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που ιδρύθηκε το 1559 από τον Jean Calvin και Theodore de Beze, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Ecole Haute (ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα) στην Ελβετία και μεταξύ των 100 κορυφαίων πανεπιστήμιων στον κόσμο. Το ίδρυμα, που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, υποδέχεται ετησίως περίπου 16.000 φοιτητές σε εννέα σχολές με αντικείμενα τις ιατρικές, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, τα οικονομικά και το management, το δίκαιο, τη θεολογία, την ψυχολογία και τις παιδαγωγικές επιστήμες, τη μετάφραση και τη διερμηνεία. Η κλασική αρχαιολογία διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο για περισσότερα από 125 χρόνια. Το Πανεπιστήμιο της Γενεύης υπηρετεί τρεις βασικές αποστολές: την εκπαίδευση, την έρευνα και τη διάδοση της γνώσης. Από το 2002 είναι μέλος της Κοινωνίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Έρευνας. www.unige.ch

Την αποστολή Terra Submersa έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και η Ελβετική Επιτροπή της UNESCO.  


www.unige.ch/terrasubmersa/el

www.planetsolar.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ