Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πλέον έννοια συνυφασμένη με τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και άρα με τις περιβαλλοντικές πρακτικές.

Πρωτεύοντα ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas).

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Διαβάστηκε από 2150 αναγνώστες -

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) μπήκε στα ελληνικά δρώμενα κάπως αργοπορημένα σε σχέση με την Ευρώπη. Πώς θα γίνει η λοιπόν η ΕΚΕ εγγενής νοοτροπία των ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη;

 
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) μπήκε στα ελληνικά δρώμενα κάπως αργοπορημένα σε σχέση με την Ευρώπη, έχει καταφέρει όμως να εδραιωθεί στη συνείδηση τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών ως ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης της απήχησης στο αγοραστικό κοινό για τους πρώτους και ελκυστικότερων προϊόντων για τους δεύτερους. 

Στην Ευρώπη μάλιστα η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί βασικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής, με την Ε.Ε να εκδίδει συνεχώς σχετικές οδηγίες, όπως τα πρόσφατα μέτρα που υποχρεώνουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις να καταρτίζουν ετήσιο υπολογισμό σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, εργασιακά και πολλά άλλα θέματα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πλέον έννοια συνυφασμένη με τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και άρα με τις περιβαλλοντικές πρακτικές. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των εταιρειών φροντίζει κάθε χρόνο να πραγματοποιεί και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια του 2014, στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων ενέργειες για την ανάδειξη της ανακύκλωσης, αλλά και για τη δημιουργία και την αποκατάσταση «πράσινων» χώρων.
Πρωτεύοντα ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas). Πρόκειται για ένα Δίκτυο επιχειρήσεων με τη μορφή μη κερδοσκοπικού Σωματείου, αποστολή του οποίου είναι η προώθηση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η προβολή της, τόσο προς τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και προς το κοινωνικό περιβάλλον, με απώτερο στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. ΠαρΆ όλους τους διαφορετικούς ορισμούς που έχουν διατυπωθεί για την ΕΚΕ υπάρχουν τρία σημεία για τα οποία υπάρχει συναίνεση.
- Ο εθελοντικός χαρακτήρας της Ε.Κ.Ε. Είναι όλες οι δράσεις που οι εταιρίες εφαρμόζουν πέρα από το νόμο.
- Η στενή σχέση της με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και ότι
- Είναι στρατηγική επιλογή της επιχείρησης και όχι απλά δευτερεύουσα περιστασιακή επιλογή.
Στο κείμενο της προέδρου της CSR Hellas που ακολουθεί, γίνεται εκτενής ανάλυση των παραγόντων που συντελούν στην υιοθέτηση πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τις επιχειρήσεις, των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και της σημασίας της ΕΚΕ για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ