Το MS Turanor PlanetSolar, που θα συμμετέχει στις πρώτες υποθαλάσσιες έρευνες για την πιθανή ανακάλυψη ενός από τους παλαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, είναι ένα σκάφος-αριστούργημα.

Εφοδιασμένο με 29.124 φωτοβολταϊκές κυψέλες, κατάφερε το 2012 να ολοκληρώσει τον περίπλου της Γης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την ενέργεια του Ήλιου.

Λορέν Μπομπέρ, Ζεράρντ Νταμποβίλ, Κώστας Τασούλας, Λορέντζο ¶μπεργκ, Ζουλιάν Μπεκ

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Μαρίνα Ζέας για το καλωσόρισμα αυτού του τεχνολογικού επιτεύγματος που θα συμμετάσχει στις έρευνες των βυθισμένων προϊστορικών τοπίων του αργολικού κόλπου

Το ερευνητικό μέρος της αποστολής θα διεξαχθεί από τις 11 έως και τις 22 Αυγούστου στην Κοιλάδα Αργολίδας και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, αναλύσεις αποτελεσμάτων κ.α., με τη συνεργασία Ελβετών και Ελλήνων ερευνητών.

Στον Πειραιά το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου

Διαβάστηκε από 1668 αναγνώστες -

Μετά και από το πέρασμά του από τον ισθμό της Κορίνθου στις 28 Ιουλίου και από την Ερέτρια στις 31 Ιουλίου, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, το MS Turanor PlanetSolar κατέφτασε την Κυριακή 3 Αυγούστου στο λιμάνι του Πειραιά.

 
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά στη Μαρίνα Ζέας για το καλωσόρισμα αυτού του τεχνολογικού επιτεύγματος που θα συμμετάσχει στις έρευνες των βυθισμένων προϊστορικών τοπίων του αργολικού κόλπου, παρευρέθηκαν, εκτός από τον καπετάνιο του καταμαράν, Ζεράρντ Νταμποβίλ, ο ερευνητής του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ζουλιάν Μπεκ, ο διευθυντής του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Λορέν Μπομέρ, ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα, Λορέντζο ¶μπεργκ, αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός σημείωσε τον ρόλο της ελβετικής αρωγής στη συγκεκριμένη αποστολή. «Οι Ελβετοί μας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν να ανακαλύψουμε ανεξερεύνητα μέρη της χώρας μας. Τώρα το ξανακάνουν στον αργολικό βυθό, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Θέλουμε να τονίσουμε ότι
οι ξένοι δεν είναι μόνο αυτοί που πήραν τα αρχαία μας, αλλά είναι και αυτοί που μας βοήθησαν και μας βοηθούν και σήμερα να τα ανακαλύψουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Το
MS Turanor PlanetSolar, που θα συμμετέχει στις πρώτες υποθαλάσσιες έρευνες για την πιθανή ανακάλυψη ενός από τους παλαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, είναι ένα σκάφος-αριστούργημα. Εφοδιασμένο με 29.124 φωτοβολταϊκές κυψέλες, κατάφερε το 2012 να ολοκληρώσει τον περίπλου της Γης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την ενέργεια του Ήλιου. Τώρα, χρησιμοποιείται ως επιστημονική πλατφόρμα, αφού θα βοηθήσει τους ερευνητές τόσο στην επικοινωνία του όλου εγχειρήματος, όσο (και πιο ουσιαστικά) στη διεξαγωγή των γεωφυσικών μετρήσεων.

«Ο εξοπλισμός με τον οποίο είναι πλέον εφοδιασμένο το ηλιακό καταμαράν θα μπορέσει να προσφέρει τρισδιάστατες αναλύσεις του βυθού, που θα συμβάλουν στην χαρτογράφηση των πρώην παράκτιων περιοχών που σήμερα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας καλυμμένες από λάσπη», σχολίασε ο Λορέν Μπομπέρ.

Το ερευνητικό μέρος της αποστολής θα διεξαχθεί από τις 11 έως και τις 22 Αυγούστου στην Κοιλάδα Αργολίδας και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, αναλύσεις αποτελεσμάτων κ.α., με τη συνεργασία Ελβετών και Ελλήνων ερευνητών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ