IEA: Η αβεβαιότητα απειλεί να επιβραδύνει την ορμή των ΑΠΕ

Διαβάστηκε από 1082 αναγνώστες -

Ο ετήσιος ρυθμός ανάτπυξης των ΑΠΕ θα επιβραδύνει και θα σταθεροποιηθεί μετά το 2014, θέτοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπολείπονται από τα επίπεδα απόλυτης παραγωγής που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την αλλαγή του κλίματος, σε κίνδυνο, προειδοποιεί η ΙΕΑ.

 

Σε μια νέα έκθεση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι το κόστος του προσφέρει μια ανταγωνιστική λύση, σε αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων.

Στο Παρίσι, που παρουσιάστηκε η έκθεση Medium-Term Renewable Energy Market και λεπτομερώς τα ευρήματα της ΙΕΑ, όλα δείχνουν πως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιβραδυνθεί κατά τα επόμενα πέντε έτη, εκτός εάν η πολιτική αβεβαιότητα μειωθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική, αυξήθηκαν σημαντικά το 2013, φθάνοντας σχεδόν το 22% της παγκόσμιας παραγωγής, και ήταν στο ίδιο επίπεδο με την ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, του οποίου η παραγωγή παρέμεινε σχετικά σταθερή. Παγκόσμια η παραγωγή από ΑΠΕ φαίνεται να αυξάνεται κατά 45% και να αποτελεί σχεδόν το 26% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2020. Όμως, στον ετήσιο ρυθμό αύξησης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρατηρείται επιβράδυνση και σταθεροποίηση μετά το 2014, θέτοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κίνδυνο να υπολείπονται από τα επίπεδα απόλυτης παραγωγής που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων στόχων για την αλλαγή του κλίματος.

Οι αγορές εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ωθούμενες από τις ανάγκες διαφοροποίησης σε πολλές χώρες και την ανησυχία για την ποιότητα του αέρα στην Κίνα, ειδικότερα, αποτελούν σχεδόν το 70% της αύξησης, σύμφωνα με την έκθεση. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θεωρούνται ως η μεγαλύτερη νέα πηγή παραγωγής ενέργειας σε μη μέλη του OECD ως το 2020, όμως, η IEA αναφέρει ότι ικανοποιούν μόνο το 35% των ταχέως αυξανόμενων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας εκεί, που απεικονίζει τον, ακόμη, σημαντικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 80% της νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του OECD, αλλά με πιο περιορισμένες επιστροφές λόγω της υποτονικής ζήτησης και των αυξανόμενων κινδύνων πολιτικής στις βασικές αγορές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ