Κινέζοι προμηθευτές PV αυξάνουν μερίδιο αγοράς παρά τις εμπορικές διαμάχες

Διαβάστηκε από 1301 αναγνώστες -

Σύμφωνα με στοιχεία της NPD Solarbuzz, οι αποστολές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού από Κινέζους προμηθευτές, αυξήθηκε κατα 26% το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ 71% του συνόλου αποστολών προήλθε από τους 20 κορυφαίους προμηθευτές.

 

«Οι Κινέζοι προμηθευτές ηλιακού εξοπλισμού κυριαρχούν στην παγκόσμια top 20 ομάδα προσφοράς και το ποσό αποστολών ηλιακών συλλεκτών το τελευταίο τρίμηνο, ήταν το υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο που επιτεύχθηκε ποτέ», δήλωσε ο Ray Lian, ανώτερος αναλυτής της NPD Solarbuzz.

«Η ανάπτυξη έρχεται σε μια στιγμή που οι εμπορικές διαφορές δημιουργούν εμπόδια για τους Κινέζους προμηθευτές φωτοβολταϊκών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση των περιφερειακών αγορών, υλοποιείται με επιτυχία».

Έπειτα από ένα πολύ ισχυρό πρώτο τρίμηνο φέτος, οι αποστολές ηλιακών μονάδων από κορυφαίους Ιάπωνες προμηθευτές φωτοβολταϊκών, σημείωσαν πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της εποχικής αδυναμίας στην ιαπωνική τελική αγορά, μετά τις μειώσεις κινήτρων την 1η Απριλίου 2014. Η Sharp Solar ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης φωτοβολταϊκών αποστολών  το πρώτο τρίμηνο, με περισσότερα από 730 MW. Ωστόσο, οι αποστολές τις Sharp Solar μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Οι κορυφαίοι Κινέζοι προμηθευτές - Trina Solar, Canadian Solar, Jinko Solar, και JA Solar - προβλέπεται να αναφέρουν νέα ρεκόρ τριμηνιαίων αποστολών μονάδων, για το περασμένο τρίμηνο. Συμπεριλαμβάνοντας, επίσης, τις Yingli Green Energy και Renesola, οι κορυφαίοι έξι παγκόσμιοι προμηθευτές μονάδων, σε κατ όγκο αποστολές, για το Β τρίμηνο, ήταν όλες κινεζικές εταιρείες.

Για την αντιμετώπιση των εμποδίων που επιβλήθηκαν από τις εμπορικές διαφορές κατά των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων, οι εταιρείες έχουν αποφασίσει να αναθέσουν σε τρίτους την προμήθεια από το εξωτερικό. Ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας, Renesola, είναι σήμερα η πιο δραστήρια εταιρεία που ασχολείται με την εξωτερική ανάθεση, με περίπου το ήμισυ της παραγωγής μονάδων της, να ανατίθεται σε αρχικής κατασκευής εξοπλισμού (OEM) συνεργάτες.

«Η στρατηγική εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) της Renesola, την έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο προμηθευτή των αγορών στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ινδία, κατά τους τελευταίους 12 μήνες», πρόσθεσε ο Lian.

«Ένας άλλος Κινέζος προμηθευτής, η Canadian Solar, επέκτεινε, επίσης, τις εγκαταστάσεις της στον Καναδά, αυξάνοντας παράλληλα τις αποστολές προς τα κατάντη έργα της και στην Ιαπωνία, όπου η αναγνωρισιμότητα του σήματος Canadian Solar έχει πρόσφατα βελτιωθεί».

Στην αγορά των ΗΠΑ, οι κορυφαίοι Κινέζοι προμηθευτές προμήθευσαν άνω του 1 GW μονάδων κατά το Β τρίμηνο του 14, πριν από την πρόσφατη προκαταρκτική εμπορική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης περιόδου ως το Β τρίμηνο του 14, οι αποστολές προς τις ΗΠΑ από την κινεζική Trina Solar, υπερέβει εκείνων της SunPower, και σχεδόν ισοφάρισε σε αποστολές τους κορυφαίους προμηθευτές της αγοράς φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ, First Solar και Yingli Green Energy.

Η εγχώρια αγορά ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Κίνα γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους Κινέζους προμηθευτές μονάδων. Οι Yingli Green Energy, Trina Solar και Jinko Solar είναι οι τρεις κορυφαίοι προμηθευτές στην Κίνα, τους τελευταίους 12 μήνες, ακολουθούμενοι από τις Hareon Solar, Suntech, και JA Solar.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ