Συνέντευξη του υπουργού ΠΕΚΑ στη γερμανική “Handelsblatt”

Η εφημερίδα “Handelsblatt” δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, την οποία παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Gerd Höhler.

 

Η συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΚΑ, εντάσσεται σε δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας με γενικό τίτλο «Φόβος για την έλλειψη φυσικού αερίου» και αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Η συνέντευξη, με τίτλο «Πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε» και υπότιτλο «Ο πολιτικός θέλει να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις στον ανεφοδιασμό με υγροποιημένο αέριο», ξεκινά με την εισαγωγή του συντάκτη, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας πρότεινε ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο».

Ο υπουργός, αφού ρωτήθηκε εάν η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για την έλλειψη ροής ΦΑ από τη Ρωσία τον ερχόμενο χειμώνα και τη θέση της Ελλάδας, απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη στην Ουκρανία. Η Ελλάδα εισάγει το 60% του αερίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία και οι αγωγοί διαπερνούν την Ουκρανία. Σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια αντιμετώπισης τυχούσας κρίσης, με το σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αθήνα, να βρίσκεται σε «επιφυλακή» στην περίπτωση οποιασδήποτε δυσχέρειας. Πιστεύει, ο ίδιος, ότι με μια καλή συνεργασία και οργάνωση των κρατών-μελών της ΕΕ και της Κομισιόν, θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες και είναι αισιόδοξος για μια κοινή λύση Ευρώπης, Ουκρανίας, Ρωσίας.

Όσον αφορά το ρόλο της Ευρώπης, ο κ. Μανιάτης ανέφερε μια επιστολή που απέστειλε στον Επίτροπο Ενέργειας, Günther Oettinger, στην οποία προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Θεμελιώδης αρχή της πρότασης αυτής είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Από τα 28 συνολικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10 ή 12 εξαρτώνται για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ουκρανία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθένα. Τα υπόλοιπα κράτη όχι, οπότε πρέπει να βοηθήσουν τα άλλα». Στην πράξη, τόνισε ο υπουργός, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε τυχόν ελλείψεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών με την καλύτερη δυνατή χρήση των υφιστάμενων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «αποζημιώσουν» με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είμαστε όλοι μαζί.

«Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα μηχανισμό», συνεχίζει ο κ. Μανιάτης, «ο οποίος θα διασφαλίζει ότι τα πλεονάσματα του υγροποιημένου αερίου δεν θα χρησιμοποιούνται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, αλλά θα τα κρατάμε για τη δική μας χρήση στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε, επί παραδείγματι, με τον δικό μας σταθμό να τροφοδοτήσουμε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία. Η ιδέα είναι η εξής: σε μια κρίση αερίου στην Ευρώπη, εμείς, όλοι μαζί, θα αξιοποιήσουμε τη διαθέσιμη ποσότητα του υγροποιημένου αερίου».

Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με μακροπρόθεσμα σχέδια, ο υπουργός απάντησε στο ίδιο μοτίβο ευρωπαϊκής ενότητας: «Στην κρίση υπάρχει μια ευκαιρία, αν μετατραπεί σε σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τώρα θα φανεί η σημασία του να έχουμε διαφορετικές επιλογές στον ενεργειακό μας εφοδιασμό, αλλά και του να έχουμε διασυνδέσεις και καλύτερες δικτυώσεις στην Ευρώπη, με γραμμές υψηλής τάσης και αγωγούς αερίου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ