Καθαρό νερό με τη βοήθεια του ήλιου

Διαβάστηκε από 1516 αναγνώστες -

Ένας φοιτητής πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε ένα φιλμ, από πλαστικό και νερό, για να «δαμάσει» τον ήλιο με σκοπό την απολύμανση υδάτινων λυμάτων.

 

Μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος το καλοκαίρι, ο Deshawn Henry, κατασκεύασε ένα φακό νερού από φθηνά, προσβάσιμα υλικά, που μπορεί να καθαρίσει το 99,9% των παθογόνων σε ένα λίτρο νερού, με τη θέρμανσή του σε 54 έως 66 βαθμούς Κελσίου σε περίπου μία ώρα, με τη βοήθεια του ήλιου. «Σχεδιάσαμε ένα έξι πόδια ψηλό και τρία πόδια πλατύ τετραγωνικό πλαίσιο από ξύλο», λέει ο Henry. «Ο φακός κατασκευάζεται από πλαστικά φύλλα στην κορυφή του πλαισίου με το νερό να προστίθεται τελευταίο. Ο φακός εστιάζει το φως του ήλιου πάνω σε ένα δοχείο νερού προς επεξεργασία».

Καθώς ο ήλιος κινείται, το δοχείο επεξεργασίας νερού θα πρέπει να ρυθμίζεται για να παραμείνει ακριβώς κάτω το κομβικό σημείο του ηλιακού φακού. Επίσης, ο Henry αναφέρει ότι το σύστημα καθαρισμού νερού για να είναι επιτυχές σε κλίμακα νοικοκυριού, θα πρέπει να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από το πρωτότυπο του. Το επόμενο βήμα στο ερευνητικό του έργο θα είναι να χτίσει ένα μεγαλύτερο φακό και πλαίσιο, ώστε να είναι σε θέση να απολυμάνει μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Henry ήταν ο προσδιορισμός των βέλτιστων πλαστικών καλυμμάτων και το μέγεθος του φακού. Έπρεπε, επίσης, να ελέγξει πόσο νερό θα μπορούσε να κρατήσει το κάθε φύλλο πλαστικού, μέχρι να σπάσει. «Τα πλαστικά φύλλα των 0,7 χιλιοστών είχαν την καλύτερη απόδοση, αλλά μπορούσαν να υποστηρίξουν μόνο ένα μικρό φακό, και απολύμαναν μόνο μια μικρή ποσότητα νερού», αναφέρει ο εφευρέτης.

Ο Henry λέει ότι είναι πιο ενθουσιασμένος για τη δυνατότητα να δει το έργο του να εφαρμόζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν απελπιστική ανάγκη για ασφαλές πόσιμο νερό. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη δεν έχουν συνεπή πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το σύστημα καθαρισμού νερού του νεαρού είναι τόσο απλό και τόσο φθηνό που θα μπορούσε να φέρει μια πραγματική λύση, ακόμα και σε φτωχές περιοχές. «Οι φακοί νερού είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του πόσιμου νερού σε διάφορα μέρη του κόσμου με μεγάλη ποσότητα ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική», λέει ο Henry.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ