Η κυριαρχία της Κίνας στα c-Si συνεχίζεται, παρά τις εμπορικές διαμάχες

Διαβάστηκε από 1081 αναγνώστες -

Οι συνεχείς εμπορικές διαδικασίες εναντίον Κινέζων κατασκευαστών δεν δείχνουν κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο στη συνεχή κυριαρχία επί της παγκόσμιας αλυσίδας προσφοράς κρυσταλλικού πυριτίου, σύμφωνα με το NPD Solarbuzz.

 

Σε ένα blog ποστ σήμερα, ο αναλυτής της Solarbuzz US, Michael Barker, αναφέρει ότι η Κίνα έχει ενδυναμώσει σημαντικά την κυριαρχία της στην παγκόσμια, upstream παραγωγή φωτοβολταϊκών, τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τις προσπάθειες άλλων χωρών να κερδίσουν χαμένο έδαφος.

Ο Barker συγκρίνει το μερίδιο αγοράς της Κίνας στην αλυσίδα προσφοράς κρυσταλλικού πυριτίου (c-Si), κατά το Α τρίμηνο του 2014, όταν και ξέσπασε η πρώτη εμπορική διαμάχη, με τις προβλέψεις για το Δ τρίμηνο του ίδιου έτους. Και στις δυο περιπτώσεις η Κίνα είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» σε όλη τη γραμμή της αλυσίδας προσφοράς, και σε όλους τους τομείς, πλην ενός – c-Si κύτταρα –, το 2014, έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της.

Ακόμη και στην περίπτωση των κυττάρων c-Si, ο Barker σημειώνει ότι το μερίδιο αγοράς που έχασε η Κίνα από το 2011, το έχει «αναλάβει» η Ταϊβάν, μετά την εμπορική ερευνητική διαδικασία από τις ΗΠΑ το 2012.

Ο Barker τονίζει πως από το 2011 οι έρευνες εμπορίου είναι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από αντίπαλες χώρες για να διορθωθεί η ανισορροπία μεταξύ της Κίνας, που είναι o κυρίαρχoς upstream παίκτης και του γεγονότος ότι, τότε, η τελική ζήτηση αγοράς, προερχόταν από την Ευρώπη.

»Οι μη Κινέζοι κατασκευαστές, που αντιμετωπίζουν μια βιομηχανία εκτεθειμένη σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ραγδαία πτώση τιμών, πάλευαν για την επιβίωσή τους και οι εμπορικές καταγγελίες ήταν ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν κάποιο μερίδιο αγοράς. Κρίνοντας αποκλειστικά από το τρέχον στιγμιότυπο της βιομηχανίας, η μέθοδος αυτή μπορεί να κριθεί ανεπιτυχής, καθώς οι Κινέζοι παραγωγοί αύξησαν τα μερίδια παραγωγής ingot/wafer, καθώς και τμήματα μονάδων», γράφει ο Barker.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή κατά την περίοδο, που τονίζεται από τον Barker, είναι η ανάπτυξη τελικής αγοράς της Κίνας, η οποία έχει κάνει τώρα την Κίνα το μεγαλύτερο οδηγό στον κόσμο της downstream ζήτησης φωτοβολταϊκών.

«Ενώ η συνολική ισορροπία προσφοράς/ ζήτησης θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, αυτά τα δύο στιγμιότυπα έχουν δώσει μια ιδέα για το πώς η βιομηχανία έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και τα αποτελέσματα, ή την έλλειψη αυτών, των εμπορικών ερευνών στα upstream μερίδια παραγωγής», συμπεραίνει ο Barker.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ