Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης

Με τις συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων, το υπουργείο δίνει ελπίδα και προοπτική στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα που εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξει 15 με 18 δις ευρώ από τα έσοδα που θα υπάρξουν.

Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Διαβάστηκε από 1391 αναγνώστες -

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις τρεις συμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο (Δυτικά).

 
Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης των τριών συμβάσεων προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει την στάση της, να κάνει την υπέρβαση και να ψηφίσει υπέρ, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Εκτός από τις τρεις συμβάσεις εισάγεται και μία τέταρτη που αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος. Αυτή η τέταρτη σύμβαση είναι η μόνη που εξασφαλίζει την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τις άλλες τρεις διότι συνιστούν εκποίηση του υπεδαφικού πλούτου με διαδικασίες fast track. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιάτης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ασκεί το ύψιστο κοινωνικό καθήκον διότι
με τις συμβάσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων, το υπουργείο δίνει ελπίδα και προοπτική στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα που εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξει 15 με 18 δις ευρώ από τα έσοδα που θα υπάρξουν. 

Εξάλλου ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι ο ορυκτός πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας (σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η συνολική του αξία φθάνει στα 40 δις ευρώ) και ότι η Ελλάδα είναι προικισμένη και στον τομέα των σπάνιων γαιών, ιδιαίτερα –κατά τις πληροφορίες- στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, δορυφόρων, ανεμογεννητριών, κ.α.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ