Ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε για μία ακόμη φορά την ενέργεια ως προτεραιότητα για την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και έκανε λόγο για «ενεργειακό πλούτο», ο οποίος μπορεί να προσφέρει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα για τη χώρα

Η ενέργεια στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Διαβάστηκε από 1074 αναγνώστες -

Τα «βλέμματα» όλης της χώρας ήταν στραμμένα τις τελευταίες ημέρες στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και δη στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η οποία «έκρυβε» όπως αναμενόταν, αρκετές αναφορές στον εγχώριο κλάδο της ενέργειας.

 
Ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε για μία ακόμη φορά την ενέργεια ως προτεραιότητα για την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και έκανε λόγο για «ενεργειακό πλούτο», ο οποίος μπορεί να προσφέρει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα για τη χώρα. «Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει και για τον ενεργειακό μας πλούτο. Τώρα αναδεικνύονται όλο και σημαντικότερα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα, ενώ υπογράφηκαν ήδη τα πρώτα συμβόλαια εξόρυξης! Εξόρυξης!», επεσήμανε με θέρμη ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας, φθάνοντας να χαρακτηρίσει την Ελλάδα εξαγωγέα ενεργειακών πόρων.

«Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι εξαγωγική χώρα ενεργειακών πόρων. Σε μιαν Ευρώπη που, άλλωστε, διψάει για ενεργειακή απεξάρτηση. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού, γεωστρατηγικού ρόλου της Πατρίδας μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συμπεριέλαβε τον κλάδο της ενέργειας, μεταξύ αυτών στους οποίους αναμένεται να υλοποιηθούν μεγάλα κλαδικά προγράμματα με στόχο την Ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, την εξωστρέφεια, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη ΔΕΘ,
πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα «στην πρωτογενή παραγωγή, κυρίως γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, και σύγχρονους κλάδους καινοτομίας και τεχνολογικών εφαρμογών». Η ενέργεια, όμως, αποτέλεσε κεντρικό κομμάτι και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, οι οποίες και ανακοινώθηκαν ή προαναγγέλθηκαν για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στα πλαίσια της ελάφρυνσης των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και των εγχώριων επιχειρήσεων.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι σύντομα αρχίζει η διανομή του και ότι ο φόρος αυτός ούτε καν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει μείωση στο φόρο αυτό κατά 30% ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης», ενώ υποστήριξε επίσης ότι προχωρά και σε άλλες «σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητά τους».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε και την
ανάγκη να μειωθεί το κόστος της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή, ως μέτρο περιορισμού του συνολικού αγροτικού κόστους, εξηγώντας ότι «πρέπει να το δούμε συνολικά και να το μειώσουμε συστηματικά. Και στα επιτόκια των αγροτικών δανείων και στο κόστος ενέργειας με την κάρτα πετρελαίου που θα είναι έτοιμη από τα μέσα της επόμενης χρονιάς και στο ασφαλιστικό κόστος των νόμιμων ξένων μετακλητών εργατών και στη διαχείριση του νερού. Αυτό είναι ολόκληρο το αγροτικό πακέτο, που το αντιμετωπίζουμε μαζί με τους αγρότες. Βήμα – βήμα και σταδιακά, σταθερά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ