EDF και Vestas κατασκευάζουν το πρώτο stealth αιολικό πάρκο

Διαβάστηκε από 1834 αναγνώστες -

Η Γαλλική EDF, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Vestas, πρόκειται να κατασκευάσει το πρώτο «stealth» αιολικό πάρκο, σχεδιασμένο ώστε να μην επηρεάζει τα συστήματα ραντάρ.

 

Το αιολικό πάρκο, που ονομάστηκε «Ensemble Eolien Catalan», αναμένεται να στηθεί κοντά στο Perpignan, και να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο ερχόμενο έτος. Το «stealth» αιολικό πάρκο, με ανεμογεννήτριες της Vestas, θα παράγει 96MW καθαρής ενέργειας, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γαλλία, σήμερα.

Είναι, επίσης, μια σημαντική ανακάλυψη για την τεχνολογία αιολικής ενέργειας, η οποία έχει δει δεκάδες έργα αιολικών πάρκων να μπλοκάρονται ή να καθυστερούν, λόγω ανησυχιών για πιθανή παρεμβολή στα ραντάρ, καλύπτοντας τα σήματα άλλων αντικειμένων. Ως αποτέλεσμα, εταιρείες, όπως η Vestas, έχει θέσει χρόνια έρευνας στη μείωση της υπογραφής των ανεμογεννητριών στα ραντάρ.

Η Vestas υποστηρίζει ότι τα νέα τους πτερύγια θα δώσουν μια πολύ μικρότερη υπογραφή στα ραντάρ.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει τεχνολογίες επεξεργασίας επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από στρατιωτικές εφαρμογές», δήλωσε ο Nicholas Wolff, επικεφαλής της γαλλικής μονάδας της Δανικής εταιρείας.

Οι νέες ανεμογεννήτριες θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη stealth, τα οποία χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό σχημάτων, επικλινών επιφανειών και επιστρώσεων απορρόφησης ραντάρ, για να καλύψουν τη "διατομή ραντάρ" τους.

Αν και η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε δύο ανεμογεννήτριες στη Γαλλία, η Vestas δήλωσε ότι χρειάζονται ένα έως δύο χρόνια έρευνας, πριν να υπάρχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να τις εξάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Στη Γαλλία, κοντά στα 6.000MW αιολικών πάρκων έχουν μπλοκαριστεί, λόγω του φόβου των παρεμβολών σε στρατιωτικά ραντάρ ή ραντάρ καιρού. Επί του παρόντος, πρέπει να ζητείται η γνώμη του γαλλικού στρατού για τυχόν αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται σε απόσταση 30χλμ από σταθμούς ραντάρ του, αποτελώντας την κύρια πηγή της αντίστασης, όταν πρόκειται για την κατασκευή νέων αιολικών έργων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ