H ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανάγεται σε ακρογωνιαίο λίθο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Έργο-ορόσημο η Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπ. Ελλάδα

Διαβάστηκε από 1087 αναγνώστες -

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, μίλησε στην εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ, με θέμα «Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα» για τη σημασία του έργου στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

 
«Καλημέρα σε όλους.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Πρέσβεις,
Φίλες και φίλοι,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Σήμερα είναι αναμφίβολα μία πολύ σημαντική ημέρα, για πολλούς λόγους.

Η σημερινή υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, κλείνει έναν κύκλο που ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, όταν και έγινε η αρχική σύλληψη του έργου και σήμερα φτάνουμε στη τελική φάση.

Ο κύκλος αυτός κλείνει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο, καθώς με όπλα την μεθοδικότητα, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ισχυρή πολιτική βούληση, φθάσαμε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός έργου, που είναι πραγματικά ορόσημο για την Ελλάδα.

Για να κατανοήσουμε μάλιστα το εύρος της σημασίας αυτού του έργου, αξίζει να επισημάνω δύο πράγματα:

Πρώτον, τον
πολύπλευρο ρόλο που έχουν οι διασυνδέσεις στο πλαίσιο μίας εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια, για την ασφάλεια εφοδιασμού, την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή.
Δεύτερον, τις
νέες τάσεις και συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνουν νέα δυναμική στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Και αναφέρομαι φυσικά σε εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αλλά και την πορεία ενοποίησης των ενεργειακών αγορών και εφαρμογής του target model.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται απολύτως ξεκάθαρο πως η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανάγεται σε ακρογωνιαίο λίθο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Και αποκτά ανάλογη σημασία με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις και τομές που υλοποιούμε και αλλάζουν με σταθερά βήματα το πρόσωπο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, όπως
το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το πραγματικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς, η ουσιαστική απελευθέρωση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ενέργειας. Και γνωρίζετε όλοι το μεγάλο έργο που υλοποιείται αυτά τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζεται με την συνεργασία και πρωτοβουλία της ΡΑΕ στο να προχωρήσουμε θεσμικά όλα αυτά που έχουμε συζητήσει κατά καιρούς.

Γράφουμε σήμερα λοιπόν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της χώρας μας. Ένα κεφάλαιο με σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Κι αυτό γιατί με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, και ήδη από την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου:
Θωρακίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού καθώς πρακτικά εξαλείφεται ο κίνδυνος blackout για τη Σύρο, την Πάρο, την Τήνο, την Μύκονο και την Νάξο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι απομακρύνεται ένας σημαντικός κίνδυνος για τον τουρισμό μας και συνακόλουθα για την εθνική οικονομία.

Μειώνεται το κόστος ενέργειας για τους εγχώριους καταναλωτές κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όλοι οι καταναλωτές ελαφρύνονται από το αντίστοιχο ποσό που επωμίζονταν μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ για το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από πετρελαϊκούς σταθμούς. Οι σταθμοί αυτοί θα παραμείνουν σε εφεδρεία και μόνον για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μειώνεται σημαντικά η επιβάρυνση στο νησιωτικό περιβάλλον. Με την παύση λειτουργίας μονάδων πετρελαίου με χαμηλό βαθμό απόδοσης και την αντικατάσταση τους από ΑΠΕ και τη μεταφορά ενέργειας από το εθνικό σύστημα, μειώνονται καθοριστικά οι εκπομπές CO2 και οι μεταφορές πετρελαίου, ενώ δημιουργούνται επίσης οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση του αιολικού δυναμικού στα νησιά αυτά. Η ίδια άλλωστε η μέθοδος που επελέγη, της ζεύξης αποκλειστικά μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, αποτελεί την πλέον φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Παράλληλα,
αναβαθμίζεται το επενδυτικό περιβάλλον, και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στην αγορά ενέργειας, ενώ η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο έργο αυτό ενισχύει την τεχνογνωσία και την εξωστρέφεια τους.

Με λίγα λόγια μιλούμε για μία μεγάλη επένδυση, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, που
θα υλοποιηθεί χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές πηγές κονδυλίων, μέσω του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο θα συνεισφέρει σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών στην ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος της χώρας και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη στον Έλληνα καταναλωτή και στην εθνική οικονομία. 

Φίλες και φίλοι,
Βάζουμε σήμερα πλώρη ώστε, μετά από πολλές δεκαετίες, η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων να αποτελεί - σε μόλις δύο χρόνια από τώρα – πραγματικότητα.

Ένα έργο για το οποίο η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τόλμησε να δεσμευτεί - γιατί μην ξεχνάτε ότι για 20 χρόνια συζητείτο και ποτέ δεν γινόταν -, να εργαστεί και είναι αυτή που τώρα υλοποιεί αυτό το μεγάλο όραμα.

Ένα όραμα που υλοποιείται σήμερα.
Με τεράστιες ωφέλειες όχι μόνο για αυτές τις περιοχές αλλά για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους.
Μόνο από τη διασύνδεση Κυκλάδων εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενώ και με την υλοποίηση του επόμενου έργου, τη διασύνδεση της Κρήτης, που ακολουθεί θα δουν μειώσεις κατά ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Και φυσικά, θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Όλα αυτά, με πίστη στην ευθεία γραμμή που χαράξαμε και ακολουθούμε αταλάντευτα προς μία ανταγωνιστική οικονομία με αύξηση της απασχόλησης και οφέλη για την κοινωνία και τους καταναλωτές.

Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποτελεί λοιπόν ένα κερδισμένο στοίχημα για όλους μας. Και αποτελεί επίσης και μία επιβράβευση των προσπαθειών της διοίκησης και των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, να φέρουν σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο στο συντομότερο χρονικό διάστημα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αποτελεί τέλος, τον πρόδρομο και για τα άλλα μεγάλα έργα των διασυνδέσεων που θα ακολουθήσουν και περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διασύνδεση της Κρήτης.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ καλή δύναμη στους αναδόχους του έργου αυτού και στα στελέχη του ΑΔΜΗΕ που θα το παρακολουθήσουν, θα το συντονίσουν και θα φροντίσουν για την υλοποίησή του, ώστε το όραμα της διασύνδεσης των Κυκλάδων να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά στο χρονικό διάστημα που είπαμε.

Μεγάλο έργο, μεγάλες ενέργειες αξίζουν γι αυτό τον τόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ