Νέο σύστημα ελέγχου ρότορα για υψηλότερες αιολικές αποδόσεις

Διαβάστηκε από 1339 αναγνώστες -

Το Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας της Ολλανδίας (ECN) και η κατασκευαστής XEMC-Darwind, ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα ελέγχου, που καθιστά δυνατή την κατασκευή μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, που παράγουν έως και 13% περισσότερη ενέργεια.

 

Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικό έλεγχο συχνότητας και επιτρέπει στα τρία πτερύγια του ρότορα να ελέγχονται και να ρυθμίζονται ξεχωριστά. Για το σκοπό αυτό, ένα πρόγραμμα υπολογιστή παρακολουθεί συνεχώς το φορτίο του ανέμου και προσαρμόζει τις θέσεις της κάθε λεπίδας ανάλογα. Δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο IEC, έδειξαν ότι αυτό μείωσε το φορτίο επί των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας κατά τουλάχιστον 20%.

Οι δοκιμές στο αιολικό πάρκο του ECN, στην περιοχή Wieringermeer, διεξήχθησαν με την ανεμογεννήτρια XMEC Darwind XD 115, με διάμετρο ρότορα 115m. «Το δοκιμάσαμε σε μια λειτουργική κατάσταση για δύο μήνες και έχουμε αποδείξει ότι λειτουργεί. Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, τα οποία είναι ακόμη καλύτερα από εκείνα που πήραμε από τις προσομοιώσεις», σχολίασε ο επικεφαλής πρότζεκτ του ECN, Stoyan Kanev. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παράγουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας με χαμηλότερο φορτίο, γεγονός που καθιστά δυνατό το σχεδιασμό μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, με πτερύγια ρότορα έως και 6% μεγαλύτερα, και ότι μπορούμε να παράγουμε μέχρι και 13% περισσότερη ενέργεια».

Το προηγμένο σύστημα ελέγχου αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ενεργειακού, ερευνητικού προγράμματος, Far and Large Offshore Wind (FLOW).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ