Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε το Χρηματοδοτικό μηχανισμό ως πολύτιμο εργαλείο, που προσφέρει σημαντικές δυνατότητες και ποικίλα οφέλη στη χώρα μας σε διάφορους τομείς υψηλού κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος

Νέες επενδύσεις στις «πράσινες» τεχνολογίες

Πρόγραμμα 12 εκατ. ευρώ για τις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της επίτευξης των ενεργειακών στόχων «20-20-20» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
Την υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου 2009-2014 χαιρέτησε στο πλαίσιο της ομιλίας του σε σχετική ημερίδα του ΚΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για δυο θεματικές ενότητες δραστηριοποίησης από την πλευρά του υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε το Χρηματοδοτικό μηχανισμό ως «πολύτιμο εργαλείο, που προσφέρει σημαντικές δυνατότητες και ποικίλα οφέλη στη χώρα μας σε διάφορους τομείς υψηλού κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος» και τόνισε ότι στο «στόχαστρο του ΥΠΕΚΑ, βρίσκεται η ενότητα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης χερσαίων και θαλασσίων υδάτων και η θεματική περιοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για την τελευταία μάλιστα, υποστήριξε ότι το σχετικό πρόγραμμα (το οποίο και θα διαχειριστεί το ΚΑΠΕ) είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 12 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τις χώρες ΕΟΧ κατά 85% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 15%.

Εξήγησε δε, ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων «20-20-20» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με έτος ορόσημο το 2020, το οποίο και αναμένεται να δημιουργήσει πλήθος ευκαιριών ανάπτυξης που με τη σειρά τους θα σηματοδοτήσουν το δρόμο για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ύφεση». «Ο τομέας των πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών παρέχει όλα τα εχέγγυα για την πραγματοποίηση νέων, κινητήριων και ζωογόνων επενδύσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά το πρόγραμμα, ο κ. Μανιάτης έθεσε ως απώτερο στόχο του, την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ, αλλά και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, με μία παράλληλη άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και ενίσχυση των διμερών συνεργασιών των κρατών-μελών στον χώρο των ΑΠΕ. Η υλοποίησης των πιλοτικών έργων του προγράμματος δε, εκτιμάται ότι θα προωθήσει την παραγωγή, χρήση και κατανάλωση ανανεώσιμης-καθαρής ενέργειας σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, βοηθώντας τες να εξοικειωθούν με τη λογική και τις πρακτικές της αειφόρου ανάπτυξης να διαφοροποιήσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν και χρησιμοποιούν την ενέργεια. 

«7.000MWh κάθε χρόνο, που τώρα παράγονται από συμβατικές, ρυπογόνους μορφές θα προέρχονται πλέον από ενέργεια ανανεώσιμη. Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 5.000 τόνους το χρόνο», είπε ο κ. Μανιάτης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ