Πόλη στην Πολωνία τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές!

Διαβάστηκε από 1641 αναγνώστες -

Ονομάζεται Kisielice και μόλις της απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το βραβείο ManagEnergy Award 2014. Δεδομένου ότι η Πολωνία προτιμά να τροφοδοτείται κατά 90% από κάρβουνο, το επίτευγμα της μικρής πόλης φαντάζει διπλά αξιοσημείωτο!

 
Το πλάνο της πόλης με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία βασίζεται στη μείωση των εκπομπών, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μέγιστη χρήση της τοπικής γεωργικής παραγωγής. 

Η πόλη διαθέτει μέχρι στιγμής δύο αιολικά πάρκα με 48 ανεμογεννήτριες και ικανότητα παραγωγής 82MW, ενώ ένα τρίτο πάρκο χωρητικότητας 24MW είναι υπό κατασκευή. Από το Kisielice δε θα απουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά, αφού φέτος ο δήμος θα ανακοινώσει διαγωνισμό για την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή. Επίσης, κάθε δημόσιο κτίριο θα εγκαταστήσει τρεις σειρές πάνελ, με δυναμικότητα 10 kW η κάθε μία.

Εξίσου αξιοσημείωτο για τη μικρή πόλη των 2300 κατοίκων, είναι πως το Δεκέμβριο του 2013 απέκτησε το πρώτο εργοστάσιο βιοαερίου, το οποίο παράγει 1MW θερμότητας και 1MW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τροφοδοτείται από ενσίρωμα καλαμποκιού. Το κεντρικό δίκτυο θέρμανσης της περιοχής έχει κατασκευαστεί με τη βοήθεια επιχορηγήσεων και  φορολογικών εσόδων, ενώ τροφοδοτείται από ένα λέβητα βιομάζας με χωρητικότητα 6MW, που παρέχει θερμότητα στο 85% των κτιρίων της πόλης. 

Επίσης, παραπροϊόντα της γεωργίας, όπως τα άχυρα των δημητριακών, αντί να πεταχτούν αγοράζονται από τους τοπικούς αγρότες ως καύσιμο, παρέχοντας επιπλέον έσοδα και βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών. Ακόμη, οι αγρότες που εγκαθιστούν στις εκτάσεις αιολικά, πληρώνονται περίπου 5000 ευρώ το χρόνο ανά τουρμπίνα. 

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, η πολωνική πόλη του  Kisielice φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο αναφορικά με την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Η ενθάρρυνση επενδύσεων για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην περιοχή, είναι πλέον αναμενόμενο γεγονός!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ