Συνόδος Κορυφής ΟΗΕ για το κλίμα: διαδήλωση-ρεκόρ, ηγέτες και σταρ

Διαβάστηκε από 1171 αναγνώστες -

Νέα Υόρκη, Σεπτέμβριος 2014 - Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή, 120 παγκόσμιοι ηγέτες παρευρίσκονται και συζητούν για το κλίμα, ενώ την παράσταση κλέβει η ομιλία ενός παγκοσμίου κλάσης ηθοποιού.

 

Εκατόν είκοσι ηγέτες του πλανήτη βρίσκονται πλέον στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις διεθνείς προσπάθειες για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η λίστα των ομιλητών περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ και ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Ζανγκ Γκαολί.

Τη δύσκολη θέση των εκπροσώπων των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων μοιράστηκαν ο Μπ. Ομπάμα και ο Ζ. Γκαολί, με πρώτη ρυπογόνο την Κίνα και δεύτερη την Αμερική. Σε διαδοχικές ομιλίες, αμφότεροι οι ηγέτες δήλωσαν πως για να μετριαστεί ουσιαστικά η καταστροφή του περιβάλλοντος, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Ο Πρόεδρος της Αμερικής δήλωσε πως αναγνωρίζει το ρόλο που έχει παίξει η χώρα στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο κινέζος εκπρόσωπος δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών 40 με 45% μέχρι το έτος 2020.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής θα μείνει ωστόσο στην ιστορία όχι για τις δηλώσεις των ομιλιτών της, αλλά για τον αριθμό - ρεκόρ των 400.000 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή. Η εκδήλωση, που είχε ως αφετηρία το Σέντραλ Παρκ, υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 325 οργανισμούς και βάση αυτού στήθηκαν 2800 αντίστοιχες διαδηλώσεις σε 166 χώρες.

Αναφορικά με τις ομιλίες, τις εντυπώσεις έκλεψε εκείνη ενός celebrity που παραβρέθηκε και στην τεράστια διαδήλωση, ενώ πρόσφατα χρίστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ. Ο λόγος για τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η ομιλία του οποίου ξεχώρισε υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέπειας και της ευθύνης. Παρακάτω παραθέτουμε ένα κομμάτι του σύντομου λόγου του:

Ως ηθοποιός, προσποιούμαι εξ επαγγέλματος. Παίζω εικονικούς χαρακτήρες που επιλύουν πλασματικά προβλήματα.

Πιστεύω πως η ανθρωπότητα αντιλαμβάνεται την αλλαγή του κλίματος με τον ίδιο τρόπο: σαν να είναι ένας μύθος, σαν να συμβαίνει στον πλανήτη κάποιου άλλου, λες και αν προσποιηθούμε πως δεν είναι πραγματική, θα εξαφανιστεί.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό [το Συνέδριο] δεν είναι για να πούμε στους ανθρώπους να αλλάξουν τις λάμπες τους ή να αγοράσουν υβριδικό αυτοκίνητο. Αυτό αφορά τις βιομηχανίες και τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης μεγάλης κλίμακας.

Η στιγμή για δράση είναι τώρα”.


Δείτε την τετράλεπτη ομιλία του Ντι Κάπριο πατώντας εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ