ΙΕΑ: Η ηλιακή μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2050

Διαβάστηκε από 1145 αναγνώστες -

Η ταχεία μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών στοιχείων και συστημάτων έχει ανοίξει νέες προοπτικές για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας στις επερχόμενες δεκαετίες. Θα μπορούσε η ηλιακή να καταστεί η σημαντικότερη ενεργειακή πηγή μέχρι το 2050;

 

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ναι. Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν πως τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 16%, ενώ η συμπυκνωμένη ηλιακή ενέργεια (CSP) μπορεί να προσφέρει επιπλέον 11%.

Η Maria van der Hoeven, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δηλώνει πως και οι δύο τεχνολογίες εξαρτώνται δυστυχώς άμεσα από το κεφάλαιο, καθώς οι περισσότερες δαπάνες πραγματοποιούνται εκ των προτέρων, επομένως η μείωση του κόστους του κεφαλαίου είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ο νέος τεχνολογικός χάρτης του ΙΕΑ για τα φωτοβολταϊκά επαναλαμβάνει τη σημασία ενός σταθερού πλαισίου πολιτικής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η θετική πορεία των επενδύσεων.

"Όπου υπάρχει πολιτική ασυνέπεια, μπερδεμένα μηνύματα ή πολιτικές που πηγαίνουν τις ρυθμίσεις μπρος – πίσω, οι επενδυτές καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα για τις επενδύσεις τους, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για την ενέργεια τους και ορισμένα απαραίτητα έργα δεν προχωρούν”, προσθέτει η van der Hoeven.

Η έκθεση προβλέπει πως τα φωτοβολταϊκά θα κυριαρχούν μεταξύ των ηλιακών μέχρι το 2030, όταν η προσθήκη της αποθήκευσης σε CSP γεφυρώσει το χάσμα. Επίσης, η περισσότερη από τη μισή ικανότητα παραγωγής ηλιακής γενιάς αναμένεται να κατασκευάζεται στο σημείο ζήτησής της. Τέλος, Κίνα και ΗΠΑ προβλέπεται να παραμείνουν οι κορυφαίοι εγκαταστάτες.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ