Rosetta: Το πρώτο ηλιακό διαστημικό αεροσκάφος

Διαβάστηκε από 1540 αναγνώστες -

Το γεγονός ότι η ηλιακή έχει πάρει τα ηνία στην παγκόσμια κούρσα της ενέργειας, είναι πλέον γνωστό. Τι γίνεται όμως με το διάστημα; Το διαστημόπλοιο Rosetta αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για το πράσινο μέλλον των διαστημικών αποστολών!

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δυσάρεστες συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας; Το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα είναι μόνο δύο από τα πυρηνικά δυστυχήματα των τελευταίων δεκαετιών, τα επακόλουθα των οποίων επηρεάζουν ακόμα τη ζωή στη Γη.

Και τι γίνεται με την ατομική ενέργεια που χρησιμοποιείται στις διαστημικές αποστολές; Οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για τις συμπαντικές εξερευνήσεις τους κατά κόρον την ατομική. Σαφώς κι εκεί τα ατυχήματα δεν έχουν λείψει: η πτώση αμερικάνικου δορυφόρου που περιείχε πλουτώνιο, είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του υπερουράνιου ραδιενεργού μετάλλου στην πληγείσα περιοχή, με ολέθριες συνέπειες. Μια άλλη περίπτωση είναι εκείνη του σοβιετικού δορυφόρου Κosmos 954, που έπεσε το 1978. Μια δυσλειτουργία στον πυρηνικό αντιδραστήρα οδήγησε σε πυρηνικά συντρίμμια πάνω από τον Καναδά, τα οποία επηρέασαν σημαντικά τη ζωή στη Γη.

Τα παραπάνω και άλλα πολλά ατυχήματα και τα συνεπακόλουθλα τους, οδήγησαν τους επιστήμονες που σχετίζονται με τις διαστημικές αποστολές στην επανεξέταση της χρήσης των πυρηνικών. Με τη λειτουργία της Rosetta, ενός ηλιακού διαστημικού αεροσκάφος, αποδεικνύεται πως η ηλιακή ενέργεια είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση και στο διάστημα.

Τον περασμένο Αύγουστο η Rosetta συναντήθηκε με τον κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 405 εκ. χιλιομέτρων από τη Γη. Το αεροσκάφος έχει μια κεντρική δομή που μοιάζει με κουτί, μέσα στο οποίο είναι φορτωμένα όλα τα υποσυστήματα και ο εξοπλισμός. Οι διαστάσεις του είναι 2,8 × 2,1 × 2,0 μ., ενώ το συνολικό μήκος του, από το ένα άκρο στο άλλο, είναι 32 μέτρα. Στις δύο πλευρές του κουτιού στηρίζονται δύο ηλιακοί συλλέκτες, κάθε ένας μήκους 14 μέτρων.

Οι ηλιακοί συλλέκτες του σκάφους είναι εξοπλισμένοι με ηλιακά κύτταρα που βασίζονται στην τελευταία λέξη της τεχνολογία που ονομάζεται “Low Ιntensity - Low Temperature Cells” (κύτταρα χαμηλής έντασης - χαμηλής θερμοκρασίας). Λόγω αυτής της τεχνολογίας, το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο κατέστη το πρώτο και μοναδικό που βασίζεται πλήρως στην ηλιακή ενέργεια.

Η παραπάνω τεχνολογία επιτρέπει στο διαστημόπλοιο να πλανάται σε απόσταση 800 εκ. χιλιομέτρων από τον ήλιο. Η Rosetta είναι σχεδιασμένη για να παρατηρεί και στη συνέχεια να μεταδίδει εικόνες υψηλής ποιότητας πίσω στη Γη. Οι πληροφορίες της περιλαμβάνουν και δεδομένα από τους αισθητήρες της, ενώ με την προσγείωσή της θα εκτελέσει μια ειδική λειτουργία: αφού προσγειωθεί στον κομήτη, θα ανοίξει μια τρύπα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει εκεί διάφορα πειράματα.

Ένα από τα πολλά ευτυχήματα σχετικά με τη Rosetta, το οποίο είναι φυσικά ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, είναι πως ακόμη κι αν κάτι πήγαινε στραβά, το μόνο σίγουρο είναι πως κανένα από τα επακόλουθα μιας ενδεχόμενης πτώσης δε θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή στη Γη. Πράσινη ενέργεια, τώρα και στο διάστημα!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ