Το πρώτο πλωτό ηλιακό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστηκε από 1391 αναγνώστες -

Βρίσκεται στο Berkshire και είναι το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο της Βρετανίας. Διαθέτει 800 ηλιακά πάνελ, έχει ικανότητα παραγωγής 200W και ο ιδιοκτήτης του, Mark Bennett, ελπίζει να τονώσει το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε όλη τη χώρα.

 

Το έργο στοίχισε 320.000 ¤, κόστος που αναμένεται να αποσβεστεί σε έξι χρόνια. Η κατασκευή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους πρωτοπόρους Ciel et Terre, χρησιμοποιεί το αρθρωτό σύστημα Hydrelio και έχει εγκατασταθεί μέσα σε μια δεξαμενή στη φάρμα Sheeplands, κοντά στο Reading, δυτικά του Λονδίνου. Τα κέρδη από τις επιδοτήσεις των καταναλωτών που χρηματοδοτούνται για την παραγόμενη ενέργεια υπολογίζονται περίπου σε 26.500 ¤ το χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ ο ιδιοκτήτης του πάρκου θα εξοικονομήσει περίπου 31.000 ¤ το χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Μ. Bennett, για την προώθηση και διανομή της τεχνολογίας, έχει ιδρύσει την εταιρεία Floating Solar UK, μέσα από την οποία ελπίζει να τονώσει το ενδιαφέρον για την εφαρμογή της. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η δυνατότητα για πλωτές κατασκευές φτάνει μέχρι και 100 φορές το μέγεθος της δικής του εγκατάστασης. Ο Bennett απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες κοινής ωφελείας και γεωργικές επιχειρήσεις, και εν γένει σε οποιονδήποτε μπορεί να διαθέτει μια αχρησιμοποίητη υδάτινη περιοχή.

Η επιμονή του δε φαίνεται αβάσιμη: η κατασκευή εκμεταλλεύεται αχρησιμοποίητες επιφάνειες νερού που σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα προσέδιδαν κανένα κέρδος, όπως δεξαμενές, λίμνες λατομείων, αρδευτικά κανάλια και τελματικές λίμνες. Τέτοιες εγκαταστάσεις δίνουν αξία στους υδάτινους χώρους, ειδικά σε περιπτώσεις που η αξιοποιήσιμη γη έχει περιορισμένη έκταση. ¶λλα επιχειρήματα που καθιστούν την πρόταση του Bennett δελεαστική είναι πως τα υλικά κατασκευής των πάνελ είναι 100% ανακυκλώσιμα, έχουν προσδόκιμο ζωής 30 έτη, ενώ είναι ασφαλές να εγκατασταθούν και σε δεξαμενές πόσιμου νερού. Επίσης, οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμεύουν και ως σκίαστρα στο νερό, μειώνοντας την εξάτμισή του.

Παρόμοια συστήματα έχουν δοκιμαστεί στη Γαλλία και την Ινδία, ενώ η Ιαπωνία πρόκειται να εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη πλωτή συστοιχία φωτοβολταϊκών στον κόσμο, με μαζική παραγωγή 1.7MW. Η συγκεκριμένη κατασκευή θα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου έργου 60MW που αναπτύχθηκε σε συνεργασία της Ciel et Terre, της Kyocera και της Century Τόκιο Leasing Company.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ