Ινδία και ΗΠΑ στα πρόθυρα επενδυτικής συμφωνίας $1 δις σε ΑΠΕ

Διαβάστηκε από 1174 αναγνώστες -

Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο χώρες θα ανακοινώσουν σύντομα δάνειο ενός δισεκατομμυρίου ανάμεσα στην Exim Bank και τον Ινδικό Οργανισμό Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IREDA), για έργα καθαρής ενέργειας.

 

¶ρθρο της Business Standard αναφέρει πως ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IREDA KS Popli, επιβεβαίωσε πως η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ με σκοπό τις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Κοινή τους ανακοίνωση αναφέρει δυστυχώς πως η συνεργασία θα περιλαμβάνει και έργα πυρηνικής ενέργειας. "Συνεργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε πως και οι δύο χώρες έχουν οικονομικές, καθαρές, αξιόπιστες και ποικίλες πηγές ενέργειας, γεγονός που περιλαμβάνει και τις προσπάθειές μας να φέρουμε αμερικανικές πυρηνικές τεχνολογίες ενέργειας στην Ινδία," αναφέρει η δήλωση.

Μιλώντας πριν από την επίσκεψη, αξιωματούχος του Λευκού δήλωσε:

"... Ανυπομονούμε να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας. Μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την προώθηση αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων και για την πρόσβαση σε ενέργεια για τα 400 εκατομμύρια Ινδούς που έχουν επί του παρόντος ανεπαρκή ή ακατάλληλη πρόσβαση σε ρεύμα. Ιδιαίτερα σημαντική στις συζητήσεις μας είναι η έμφαση στην καθαρή ενέργεια και καθαρή τεχνολογία, και στο πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα”.

Μετά τις διαμαρτυρίες των διαχειριστών των έργων για δυσκολίες στην προμήθεια επαρκούς εξοπλισμού, η Ινδία έχει χαλαρώσει τους εσωτερικούς κανόνες της. Επίσης, η κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις για δασμούς anti-dumping σε ορισμένες υπερπόντιες μονάδες, ενώ ο ενθουσιασμός του Πρωθυπουργού για τα ηλιακά έχει εδραιωθεί. Προεκλογικές του υποσχέσεις ανέφεραν πως “μετά τις εκλογές θα βάλει τουλάχιστον έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα σε κάθε σπίτι στην Ινδία”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ