C40 και Siemens τιμούν τις πιο πράσινες πόλεις

Διαβάστηκε από 1326 αναγνώστες -

Στη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του C40 και της Siemens, ο διαγωνισμός City Climate Leadership Awards 2014 αναγνωρίζει τις πιο καινοτόμες κλιματικές δράσεις μεταξύ των 87 κατατεθέντων συμμετοχών.

 
Η ανεξάρτητη επταμελής κριτική επιτροπή που αποτελείται από πρώην δημάρχους, αρχιτέκτονες, εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, του C40 και της Siemens, αξιολόγησε 31 έργα σε 26 πόλεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης, αναφορικά με την αστική βιωσιμότητα, καθώς και το εύρος, την κλίμακα και τον αντίκτυπο των κλιματικών τους δράσεων. 

Οι νικήτριες πόλεις που κατέχουν ηγετική θέση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής για τις δέκα κατηγορίες των βραβείων είναι οι εξής:

- ¶μστερνταμ (Οικονομικά και Οικονομική Ανάπτυξη)
- Βαρκελώνη (Έξυπνες Αστικές Υποδομές)
- Μπουένος ¶ιρες (Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων)
- Λονδίνο (Μέτρηση και Σχεδιασμός Εκπομπών ¶νθρακα και Ποιότητα Αέρα)
- Μελβούρνη (Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα)
- Νέα Υόρκη (Ενεργειακά Αποδοτικό Δομημένο Περιβάλλον)
- Πόρτλαντ (Βιώσιμες Κοινότητες)
- Σεούλ (Πράσινη Ενέργεια)
- Σενζέν (Αστικές Μεταφορές)

Οι νικητές του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής του C40 Eduardo Paes, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Υποδομών & Αστικών Κέντρων της Siemens Roland Busch,  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του C40 Michael R. Bloomberg και η πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland. Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 250 παράγοντες λήψης αποφάσεων από πόλεις όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών, δημάρχων, πολεοδόμων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι βραβευμένες νικήτριες πόλεις επιλέχθηκαν για τις ακόλουθες δράσεις:

Κατηγορία Οικονομικά και Οικονομική Ανάπτυξη: Το βραβείο απονεμήθηκε στο ¶μστερνταμ για το «Επενδυτικό Ταμείο» του. Πρόκειται για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο $103 εκατ., το οποίο μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις και συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων του ¶μστερνταμ για τη συνολική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: το 2010, η πόλη είχε ήδη καταφέρει μία μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.


Κατηγορία Έξυπνες Αστικές Υποδομές: Νικήτρια αναδείχτηκε η Βαρκελώνη για την «Αστική Πλατφόρμα» της. Το έργο εισάγει μια νέα αρχιτεκτονική Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), η οποία προσφέρει μία ενιαία πλατφόρμα που διασυνδέει ολόκληρη την πόλη και επιτρέπει την αποδοτική διαχείριση των αστικών πόρων και τη μείωση του αντίκτυπου των αστικών υποδομών στο περιβάλλον.

Κατηγορία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Νικητής αναδείχθηκε το Μπουένος ¶ιρες για το «Έργο Μείωσης Στερεών Αστικών Αποβλήτων». Αυτό το έργο βελτιώνει την καθαριότητα της πόλης, ενώ αποτελεί και μια ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Επίσης, βασίζεται στην εντατική συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Μέτρηση και Σχεδιασμός Εκπομπών ¶νθρακα: Το Λονδίνο απέσπασε το βραβείο για την εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) ολόκληρης της πόλης. Το έργο αξιοποιεί το Παγκόσμιο Πρωτόκολλο για τις Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου σε Κλίμακα Κοινότητας του C40 και των συνεργατών του (με το Λονδίνο να το εφαρμόζει πιλοτικά), στο οποίο περιλαμβάνεται ένα ευρύτερο πεδίο έμμεσων εκπομπών και μια ξεχωριστή μεθοδολογία με βάση την κατανάλωση.

Κατηγορία Ποιότητα Αέρα: Το βραβείο απονεμήθηκε στο Λονδίνο για το έργο «Νέο Ταξί για το Λονδίνο». Οι μετακινήσεις ευθύνονται για το 60% των συνολικών εκπομπών ατμοσφαιρικών ρυπαντών στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων οχημάτων με δυνατότητες μηδενικών εκπομπών, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Στόχος του έργου είναι η μείωση των εκπομπών που προέρχονται από το στόλο των εμβληματικών μαύρων ταξί στο κεντρικό Λονδίνο έως και 100% και περίπου 75% στα υπόλοιπα σημεία της πόλης. 

Κατηγορία Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα: Νικήτρια πόλη αναδείχθηκε η Μελβούρνη για το «Πρόγραμμα Κλιματικής Προσαρμογής Αστικών Τοπίων». Αυξάνοντας τους χώρους πρασίνου στο 7.6% των δημοτικών χώρων και διπλασιάζοντας τις δεντροφυτεμένες επιφάνειες, το πρόγραμμα είχε ως σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης κατά 4ο C και τη μείωση της ευαισθησίας στην ξηρασία, χρησιμοποιώντας πράσινες υποδομές. Οι δράσεις της πόλης έχουν ήδη οδηγήσει στη φύτευση 12.000 νέων δέντρων και στην προσθήκη 10.000 τετραγωνικών μέτρων πρασίνου. 

Κατηγορία Ενεργειακά Αποδοτικό Δομημένο Περιβάλλον: Νικήτρια αναδείχτηκε η Νέα Υόρκη για το σχέδιο «Πιο Πράσινα, Πιο Μεγάλα Κτήρια» και το πρόγραμμα «Πρόκληση για τον ¶νθρακα». Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται για να υποστηρίξουν την επίτευξη του στόχου της Νέας Υόρκης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% ως το 2030.

Κατηγορία Βιώσιμες Κοινότητες: Το βραβείο απέσπασε το Πόρτλαντ για το δίκτυο «Υγιής Συνδεδεμένη Πόλη». Η πόλη αναπτύσσει «ολοκληρωμένες γειτονιές», για να προσφέρει στους κατοίκους ασφαλή και εύκολη πρόσβαση σε καθημερινά αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες. Το 2012, το 45% του πληθυσμού του Πόρτλαντ ζούσε σε «ολοκληρωμένες γειτονιές», ένα ποσοστό το οποίο η πόλη σκοπεύει να αυξήσει σε 80% έως το 2035. 

Κατηγορία Πράσινη Ενέργεια: Νικήτρια αναδείχτηκε η Σεούλ για το έργο «Κάνουμε τη Σεούλ μια Πόλη Ηλιακού Φωτός». Η πόλη κατασκευάζει περισσότερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της μεγάλης εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, τα πυρηνικά και θερμικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. 

Κατηγορία Αστικές Μεταφορές: Το βραβείο απονεμήθηκε στη Σενζέν για το πρόγραμμα «Προώθηση Νέου Ενεργειακού Οχήματος». Από το Δεκέμβριο του 2013, η Σενζέν έχει εισάγει στην κυκλοφορία ένα στόλο νέων ενεργειακών οχημάτων (πάνω από 6.000), ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στόλος ενεργών οχημάτων μηδενικών εκπομπών στον κόσμο. Μεταξύ του 2009 και του 2013, το πρόγραμμα έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 160.000 τόνους, με τη Σενζέν να αναδεικνύεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων πόλεων στην Κίνα ως προς την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία της χώρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ