Γερμανία: περισσότερη τροφοδότηση από ΑΠΕ παρά από συμβατικές πηγές

Διαβάστηκε από 1164 αναγνώστες -

Σύμφωνα με το Agora Energiewende, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, κατά τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία παρείχαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από οι συμβατικές.

 

Το Agorameter είναι ένα εργαλείο που έχει αναπτύξει ο παραπάνω οργανισμός για την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρέχει δωρεάν ζωντανά γραφικά για την παραγωγή, την κατανάλωση, τις τιμές, και την εισαγωγή / εξαγωγή της. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα, το τελευταίο εννιάμηνο του 2014 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισέφεραν στο 27,7% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Γερμανία, σε αντιπαραβολή με την ενέργεια που παρήχθη από λιγνίτη, που αντιπροσώπευσε το 26,3%.


Η αιολική ενέργεια συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο 9,5%, η βιομάζα παρείχε το 8,1% και τα φωτοβολταϊκά 6,8%. Σε κάποιες περιπτώσεις, για αρκετές ώρες η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το ένα τρίτο της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ αρκετές φορές οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παρήγαγαν πολύ περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται. Για παράδειγμα, στις 6 Ιουνίου 2014 τροφοδοτήθηκαν στο δίκτυο στη μία το μεσημέρι 24GW. Αυτή η, έστω βραχυπρόθεσμη, κορυφαία επίδοση ισούται με την ηλεκτροπαραγωγή 20 πυρηνικών σταθμών.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ