Μια πόλη που τροφοδοτείται 100% από ΑΠΕ!

Διαβάστηκε από 1717 αναγνώστες -

Έχοντας θέσει το στόχο για 100% ηλεκτροδοσία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από μια δεκαετία, φέτος η αμερικανική πόλη Μπέρλινγκτον στο Βερμόντ κατάφερε να πρασινίσει στο έπακρο!

 

Η πόλη των 42.000 κατοίκων ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετάβαση από συμβατικές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν η τοπική ηλεκτροδοτική αρχή αγόρασε ένα υδροηλεκτρικό σύστημα 7.4MW, στον ποταμό Winooski, κοντά στα σύνορα της πόλης. Συνυπολιγίζοντας τις εγκαταστάσεις αιολικών και βιομάζας, το Μπερλινγκτον δε θα χρειαστεί τη συμβολή μη συμβατικών ενεργειακών πηγών, παρά μόνο σε περίπτωση υπολειτουργίας των αιολικών, λόγω μειωμένων ανέμων.

Η πολιτεία του Βερμόντ έχει δεσμευτεί μέχρι το 2050 να χρησιμοποιεί έως και 90% αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλες τις ανάγκες της (ηλεκτροδότηση, θέρμανση, μεταφορές). Το Μπερλινγκτον δεσμεύτηκε στο στόχο του για τροφοδοσία 100% από ΑΠΕ όταν οι αρχές της πόλης ανέλυσαν τους αριθμούς και συνειδητοποίησαν πως κάτι τέτοιο είναι οικονομικά εφικτό και πως οι κάτοικοι δε θα χρειαστεί να πληρώσουν παραπάνω χρήματα γιαυτό.

Παντού όμως υπάρχουν επικριτές. Πολλοί επισημαίνουν πως σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ρεύματος οι πράσινες πηγές δε θα επαρκέσουν, κι έτσι θα πρέπει πάλι να αγοραστούν ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις προβλέπεται να είναι ελάχιστες και μόνο όταν οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί. Εξάλλου, όταν οι ΑΠΕ πλεονάζουν το περισσευούμενο ρεύμα πωλείται μέσω του δικτύου κι έτσι τελικά το Μπέρλινγκτον πουλάει συνολικά περισσότερη ενέργεια απ όση μπορεί να χρειαστεί να αγοράσει.

Η τροφοδότηση σε ποσοστό 100% από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο κατόρθωμα για μια πόλη, ακόμα κι αν κάποιες λίγες φορές χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ