Γ. Μανιάτης: ¤700 εκ. επενδύσεις και 10.000 θέσεις εργασίας στη διαχείριση απορριμμάτων

Διαβάστηκε από 1875 αναγνώστες -

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ παρέθεσε ομιλία στην ημερίδα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: "Διαχείριση και Ενεργειακή Εκμετάλλευση Αποβλήτων στην Ελλάδα", στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Στην ομιλία του ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και, ως μέρος αυτής, τη διαχείρiση των απορριμάτων, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για έξυπνη, αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και με νέες θέσεις εργασίας, ενώ προανήγγειλε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.


Παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του:

Σκοπεύουμε να επενδύσουμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη προγραμματική περίοδο στο θέμα για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εμείς εδώ. Και πρέπει να σας πω ότι οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει είναι πως στον τόπο μας, σΆ αυτό ακριβώς το αντικείμενο μπορούν να δημιουργηθούν ως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτείται ανοιχτός διάλογος, επιστημονική τεκμηρίωση και πλήρης συζήτηση, εξαντλητική και τεκμηριωμένη με τις τοπικές κοινωνίες. Αλλιώς δεν θα προχωρήσει τίποτε.

Η καινοτομία στις αγορές των ανακυκλωμένων υλών, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ο οικολογικός σχεδιασμός, η βιομηχανική συμβίωση, μπορούν να μας κατευθύνουν προς μια οικονομία και μια κοινωνία με μηδενικά απόβλητα, μια κοινωνία που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους.

Στη χώρα μας η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένας τομέας που μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου. Ο τομέας αυτός έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και σημαντικό δρόμο ακόμη να διανύσει, ώστε να φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα διαχείρισης. Είναι γεγονός ότι άνω του 80% των αποβλήτων διατίθεται σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Πολλές και βαριές είναι οι επιπτώσεις από την ελλειπή ή πλημμελή διαχείριση των αστικών υγειονομικών ή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Επιπτώσεις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Προωθούμε την αναπτυξιακή διάσταση της διαχείρισης των αποβλήτων και την αειφορική διαχείριση των πόρων με υποστήριξη των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, και ενδυνάμωση της αγοράς των δευτερογενών προϊόντων από την επεξεργασία των αποβλήτων. Βήμα σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η δρομολόγηση των 13 μονάδων επεξεργασίας με σύγχρονες τεχνολογίες, των οποίων οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη. Ήδη, για πέντε από τις μοναδες αυτές έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για υλοποίηση δεκάδων προτάσεων Δήμων για έργα διαλογής στην πηγή και διαχείρισης βιοαποβλήτων και η παύση λειτουργίας και η επιτέλους αποκατάσταση των δεκάδων ΧΑΔΑ, χωματερών που ακόμα δυστυχώς υπάρχουν στη χώρα είναι μερικά ακόμα αναπτυξιακά βήματα.

Με δεδομένο ότι η ορθολογική διαχείριση των πόρων αποτελεί δυναμικό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης στην Ελλάδα, εμείς θέλουμε εδώ στον τόπο μας να αξιοποιήσουμε το σύνολο των χρημάτων – σας προανέφερα τα 700 εκ ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, εκκρεμεί όμως η συμμετοχή σε αυτή όλη την προσπάθεια και πολλών άλλων κονδυλίων, που μπορεί και πρέπει να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ