Αποτελέσματα του προγράμματος αξιοποίησης περιθωριοποιημένων περιοχών

Διαβάστηκε από 1806 αναγνώστες -

Πρόκειται για το M2RES, ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2014 και είχε στόχο την ανάκτηση της αξίας περιθωριοποιημένων περιοχών, όπως χωματερές, λατομεία, μολυσμένα πεδία κ.α., μέσω επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2007-2013 και συμμετείχαν εταίροι από την Ε.Ε. και από χώρες που βρίσκονται στην προενταξιακή φάση (Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία). Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετείχε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση περιθωριοποιημένων περιοχών, όπως είναι οι χωματερές, τα ανενεργά λατομεία, τα ορυχεία επιφανειακής εξόρυξης, οι πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα μολυσμένα πεδία, κλπ., οι οποίες υπάρχουν διάσπαρτες σε όλες τις περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αξιοποίηση θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης σε αυτές έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέριο, βιομάζα, γεωθερμία, κλπ.), και συνεπώς περιοχές που έχουν απολέσει οριστικά τις αρχικές τους χρήσεις και έχουν απαξιωθεί θα ανακτήσουν την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική τους αξία.

Στα πρώτα στάδια του έργου διεξήχθησαν έρευνες με στόχο την αξιολόγηση της καταλληλότητας των περιθωριοποιημένων εδαφών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ενώ διοργανώθηκε πλήθος ημερίδων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων στην Αττική με σκοπό τη διάδοση του προγράμματος.

Συμπερασματικά, τα κύρια εμπόδια που εντοπίστηκαν στην Αττική ήταν το θέμα της ιδιοκτησίας, η έλλειψη τεχνογνωσίας, η χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη συνέχειας στο σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη που παρατηρείται με τις αλλαγές στις αιρετές ηγεσίες των ΟΤΑ.

Ωστόσο, τα θετικά στοιχεία που απορρέουν από το έργο είναι η επιθυμία και το οικονομικό συμφέρον των ΟΤΑ να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τύπου M2RES, οι πολλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ε.Ε. και φυσικά η περιβαλλοντική και κοινωνική αναβάθμιση των εκτάσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ