Μια τεράστια ηλιακή κλεψύδρα ο νικητής του LAGI 2014

Διαβάστηκε από 1546 αναγνώστες -

Σχεδιάστηκε για να παράγει ηλιακή ενέργεια, αλλά και για να μας θυμίσει πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να σώσουμε το περιβάλλον, αν δράσουμε έγκαιρα. Η γιγαντιαίων διαστάσεων κλεψύδρα κέρδισε την πρωτιά στο διαγωνισμό 2014 Land Art Generator Initiative και φαίνεται πως το άξιζε!

 

Εμπνευστής του πρωτοποριακού έργου είναι ο Αργεντίνος σχεδιαστής Santiago Muros Cortés και ο ίδιος ελπίζει πως η ιδέα του θα υλοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τη διάσημη Μικρή Γοργόνα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η κλεψύδρα, εκτός από τη φανερή οικολογική τις τοποθέτηση και το ενδιαφέρον που θα προκαλέσει στους θεατές της, μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μέσω της ηλιακής ενέργειας μέχρι και 1000 σπίτια.

Με 55 συμμετέχουσες χώρες και 300 διεπιστημονικές ομάδες, ο ετήσιος διαγωνισμός Land Art Generator Initiative (LAGI) στοχεύει στη διάκριση αρχιτεκτονικών έργων που συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη δημόσια τέχνη. Στο πλαίσιό του οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εμπνευστούν συνυπολογίζοντας τους πολίτες, τη φύση και το αστικό περιβάλλον, και βάσει αυτό βραβεύτηκαν πρόσφατα σε ανάλογη τελετή οι τρεις ομάδες που ήρθαν πρώτες της διοργάνωση.

Το δεύτερο νικητήριο έργο ονομάζεται Quiver και σχεδιάστηκε από τους Πολωνούς Mateusz Góra και Agata Gryszkiewicz. Η πρότασή τους αφορά ένα μεγάλο πύργο - ορόσημο σε περίοπτη θέση της Κοπεγχάγης, ο οποίος “υποδέχεται” ως εικόνα τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι. Το έργο σχεδιάστηκε για να κατασκευαστεί σε τεράστια έκταση όπου καλλιεργούνται μίσανθοι, ένα φυτό που αναπτύσσεται έως και τέσσερα μέτρα και προορίζεται για βιοκαύσιμο, σχηματίζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα. Ο πύργος βρίσκεται στην άκρη της έκτασης και μπορεί να φιλοξενήσει στην κορυφή του επισκέπτες που φτάνουν εκεί μέσω μιας πεζογέφυρας, με σκοπό να απολαύσουν την πανοραμική θέα. Τη νύχτα, ανάβει σαν φάρος με φωτισμό LED και αντανακλά τις τρέχουσες συνθήκες ανέμου στην Κοπεγχάγη. Οι ενεργειακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο Quiver είναι το βιοκαύσιμο και ο αεροελαστικός πτερυγισμός.

Οι Antonio Macca και Flavio Masi από την Ιταλία ήρθαν στην τρίτη θέση με το έργο τους «eMotions». Ο σχεδιασμός του αποτελείται από επαναλαμβανόμενους κύκλους που σε διάφορους συνδυασμούς σχηματίζουν δέκα ηλεκρογεννήτριες με ξεχωριστό χαρακτήρα: ποτάμι, παραλία, θαλάσσιο σπίτι, αμμόλοφος, λίμνη, φάρμα, Αρκτική, λιβάδι, δάσος και πόλη. Οι ενεργειακές τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στο eMotions περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες κάθετου και οριζόντιου άξονα (VAWT και HAWT), κεραμικούς πολυστρωματικούς ενεργοποιητές και πιεζοηλεκτρικά συστήματα αιολικής ενέργειας, που προορίζονται για παραγωγή 2000 Mwh.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ