Οι ΑΠΕ φτηνότερες από τα ορυκτά – νέα ανάλυση

Διαβάστηκε από 1490 αναγνώστες -

Σύμφωνα με ανάλυση του Γερμανικού Πρακτορείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι μέσες δαπάνες για την κατασκευή και λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ, είναι συνήθως χαμηλότερες από εκείνες των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

 

Η εν λόγω υπηρεσία, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας 20 επιστημονικές μελέτες. Ο Διευθυντής του δήλωσε με βεβαιότητα πως οι ανανεώσιμες πηγές είναι εν μέρει ήδη ανταγωνιστικές, καθώς σε κατάλληλες περιοχές οι δαπάνες για αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς είναι μικρότερες σε σχέση με εκείνες για τα ορυκτά καύσιμα.

Όλες οι μελέτες, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των στόχων της Γερμανίας για την προστασία του κλίματος, καταδεικνύουν πως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια τα επόμενα χρόνια θα γίνουν φθηνότερες, ενώ ο ηλεκτρισμός από ορυκτά καύσιμα θα ακριβύνει.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το 2013 το κόστος των φωτοβολταϊκών ήταν μεταξύ ¤ 0.079 και 0.166, και αυτό των αιολικών μεταξύ ¤ 0.045 και 0.109 ανά kWh. Από την άλλη μεριά, το εύρος του φυσικού αερίου κυμαίνεται στα ¤ 0.076 και 0.1, ενώ για το λιγνίτη στα ¤ 0.039 με 0.054 ανά kWh -ο οποίος είναι σήμερα η φθηνότερη πηγή ορυκτών στη Γερμανία.  Ωστόσο, οι νέοι λιγνιτικοί σταθμοί ενέργειας το 2020 προβλέπεται να κοστίζουν μεταξύ ¤ 0,06 και 0.085 ανά kWh, ενώ οι δαπάνες των φωτοβολταϊκών που έχουν εγκατασταθεί το 2015 εκτιμάται ότι θα κυμανθούν χαμηλότερα, μεταξύ ¤ 0.078 και 0.147 ανά kWh. Επίσης, η αιολική ενέργεια το 2020 προβλέπεται να κατέβει στα ¤ 0.042 ανά kWh. Συμπερασματικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται να γίνουν οικονομικότερες.

Λαμβάνοντας υπ όψιν τη σύγκριση τιμών, ο Γενικός Διευθυντής του πρακτορείου εκτιμά ότι από οικονομικής άποψης έχει περισσότερο νόημα η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές, παρά η συντήρηση και αντικατάσταση των παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Καθώς η Γερμανία καταργεί σταδιακά την πυρηνική ενέργεια έως το 2022, επικρατούν έντονες συζητήσεις σχετικά με το εάν ή πότε θα καταργηθεί και η καύση ορυκτών, που αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού συνασπισμού της Σουηδίας, που πλέον αντιτίθεται στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων ανεύρεσης λιγνίτη στη Γερμανία από την σουηδική δημόσια υπηρεσία Vattenfall. Η Vattenfall σήμερα είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Γερμανία και παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από λιγνίτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ