Place by Design: ένας διαγωνισμός αστικού σχεδιασμού και οι νικητές του

Διαβάστηκε από 1723 αναγνώστες -

Το συνέδριο South by Southwest Eco (SXSW Eco) παρουσίασε χθες τους τρεις νικητές του Place by Design 2014. Ο διαγωνισμός βραβεύει το αστικό design που στοχεύει στο να κάνει τις πόλεις προσβάσιμες, οικολογικές, αλλά και περισσότερο παιχνιδιάρες!

 

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι τρεις, σε ισόποσες κατηγορίες: Community Impact (κοινοτικός αντίκτυπος), Global Potential (παγκόσμιες δυνατότητες), and Transformative Design (μεταμορφωτικός σχεδιασμός). Ο νικητής της πρώτης κατηγορίας είναι η πρωτοβουλία Libros Libres, ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με το συνδυασμό λογοτεχνίας και αστικού σχεδιασμού. Την πρώτη θέση κατέκτησαν για την υλοποίηση ενός έργου που φέρνει σε επαφή πολίτες και σχεδιαστές επίπλων, με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων και κοινόχρηστων βιβλιοθηκών για την προώθηση της παιδείας στις γειτονιές. Μέχρι στιγμής, δεκαπέντε ομάδες κατοίκων - σχεδιαστών έχουν δημιουργήσει 10 βιβλιοθήκες σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων μιας αλάνας, μιας αποθήκης τροφίμων και ενός σωφρονιστικού ιδρύματος ανηλίκων.

Το δεύτερο βραβείο, Global Potential, δόθηκε στο Pavegen Systems, μια βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει και κατασκευάζει πλάκες πεζοδρομίου που μετατρέπουν την κίνηση των βημάτων των περαστικών σε ηλεκτρική ενέργεια. Στη σύντομη διάρκεια ενός βήματος, οι πλάκες Pavegen παράγουν ισχύ έως και 8 Watt, ενέργεια που μπορεί είτε να αποθηκευτεί, είτε να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό, δίκτυα επικοινωνίας και διαφημιστικές οθόνες. Αυτή η εφεύρεση χαμηλών εκπομπών άνθρακα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μια πλειάδα αστικών περιοχών, όπως στο πρώτο τροφοδοτούμενο από κινητική ενέργεια γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο, που άνοιξε πρόσφατα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τέλος, το ακόμα σε διερευνητικό επίπεδο έργο + POOL κέρδισε στην κατηγορία του Transformative Design. Έχοντας ξεκινήσει από τους σχεδιαστές Dong-Ping Wong, Archie Lee Coates IV και Jeff Franklin τον Ιούνιο του 2010, το έργο έχει ως στόχο να καταστήσει τον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης και πάλι κατάλληλο για κολύμπι! Αυτό πρόκειται να επιτευχθεί μέσω μια πλωτής πισίνας, η οποία θα μπορεί να καθαρίσει μισό εκατομμύριο γαλόνια νερού κάθε μέρα. Η ομάδα του +POOL εξετάζει αυτόν τον καιρό τα πρότυπα στο Hudson River Park.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ