Μπαταρία 1MW δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Fraunhofer IFF

Διαβάστηκε από 1687 αναγνώστες -

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Εργοστασιακών Δραστηριοτήτων και Αυτοματισμών Fraunhofer (IFF) κατάφερε να αποδείξει πρόσφατα τη λειτουργικότητα ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας του ενός MW, αποσυνδέοντας προσωρινά ένα κτίριο από το δίκτυο, στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας.

 

Η ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο γίνεται ολοένα και πιο φθηνή και ως εκ τούτου οικονομικά ελκυστική για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Σε περίπτωση που τα σύννεφα και η έλλειψη ανέμου συμπέσουν, τότε οι μπαταρίες υψηλής απόδοσης μπορούν να βοηθήσουν με την ηλεκτροδότηση, μέσω της περίσσειας της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προηγουμένως αποθηκεύσει.

Στο Fraunhofer Institute IFF, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν πειραματικά ότι το παραπάνω είναι εφικτό: στη διάρκεια του πειράματος, ένα κτίριο με 150 εργαζόμενους, γεμάτο γραφεία και εργαστήρια, έμεινε προσωρινά εξαρτημένο πλήρως από την παροχή μιας μεγάλης μπαταρίας με χωρητικότητα 1 MW. Όπως ανέφερε το ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης οι ερευνητικές εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή.

Η λύση αποθήκευσης που δοκιμάστηκε χρησιμοποιεί 5.000 κύτταρα μπαταρίας ιόντων λιθίου για την παροχή χωρητικότητας 0,5 MWh, ισχύς που μπορεί να κρατήσει το κτίριο σε λειτουργία για περίπου πέντε ώρες. Ωστόσο, αυτό το είδος αποθήκευσης ενέργειας μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις διακυμάνσεων της ηλεκτρικής τάσης.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ