Γ. Μανιάτης: “Η αισθητική των πόλεων δεν είναι πια μια ουτοπία”

Διαβάστηκε από 1276 αναγνώστες -

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρευρέθη στο 9ο Red Business Forum με θέμα “Inventing the future – Invest in the future”, όπου μίλησε σχετικά με τις βιώσιμες επενδύσεις στο μέλλον των ελληνικών πόλεων.

 
Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί στις πόλεις, αναφέροντας πως το μέγεθος και το παραγόμενο προϊόν τους φτάνει πλέον στο ίδιο επίπεδο με εκείνο μικρών κρατών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σήμερα, 600 αστικά κέντρα παράγουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η συγκέντρωση πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνεται με ρυθμό 180.000 ατόμων ημερησίως. 

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως πλέον οι βιώσιμες πόλεις είναι παράγοντες-κλειδιά στην προσπάθεια για μια ανάπτυξη έξυπνη, κυκλική και χωρίς κοινωνικούς και χωρικούς αποκλεισμούς. “Η έξυπνη πόλη γίνεται πόλη που αισθάνεται”, σημείωσε.

Η δημιουργία όμορφων, φιλικών και οικολογικών πόλεων, ανέφερε ο Υπουργός, είναι μια συνολική εθνική στρατηγική για τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε αναπτυξιακή ευκαιρία. Η αισθητική είναι κι αυτή ένα ζητούμενο, καθώς η αισθητική των πόλεων δεν είναι πια μια ουτοπία της τέχνης και της επιστήμης. “Οι πόλεις γεννήθηκαν για τους ανθρώπους, γερνούν με τους ανθρώπους και αναγεννώνται από τους ανθρώπους. Η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία των ανθρώπων της κάθε πόλης, αποτελούν βασικές παραμέτρους για την αισθητική και την ανάπτυξή τους”, υπογράμμισε.

Τέλος, οι αριθμοί κατείχαν σημαντική θέση στην ομιλία του Υπουργού, καθώς τόνισε πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030, ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα, που το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 61%.  Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αποφέρει μέχρι και 240 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ