Τα αιολικά φθηνότερα από άνθρακα, αέριο, πυρηνικά

Διαβάστηκε από 1304 αναγνώστες -

Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τα οικονομικά οφέλη που προσδίδει η αιολική έναντι των συμβατικών πηγών ενέργειας.

 
Με βάση την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας, η παραγωγή χερσαίας αιολικής ενέργειας κοστίζει κατά προσέγγιση 105¤ / MWh, κόστος μικρότερο από εκείνο του φυσικού αερίου (164¤ / Mwh), των πυρηνικών (133¤ / Mwh) και του άνθρακα (162 – 233¤ / Mwh). Τα υπεράκτια αιολικά κοστίζουν περίπου 186¤ / Mwh.

Οι παραπάνω τιμές των αιολικών εξαρτώνται κατά πολύ από τα περιφερειακά κόστη, όπως η ποιότητα του αέρα, η κλιματική αλλαγή και η τοξικότητα για τον άνθρωπο. Συνυπολογίζοντας μαζί με τις επιδοτήσεις, συμπεραίνουμε πως ο άνθρακας είναι πιο ακριβός απ ότι η υψηλότερη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΑΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω έκθεση αναδεικνύει το πραγματικό κόστος της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά. Οι ανανεώσιμες πηγές δυσφημούνται ως ακριβές, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδοτεί την πιο βρώμικη και ακριβή μορφή ενέργειας, τον άνθρακα.

Το επιχείρημα των υποστηρικτών του άνθρακα που τον οικονομικότερο έχει αρχίσει να καταρρίπτεται. Ο άνθρακας είναι μια ώριμη μορφή ενέργειας που δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης κόστους, σε αντίθεση με τα υπεράκτια και τα χερσαία ηλιακά, που έχουν μεγάλα περιθώρια κοστολογικής βελτίωσης. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ