Η Γαλλία λέει ΟΧΙ στην εξάρτηση από τα πυρηνικά

Διαβάστηκε από 1351 αναγνώστες -

Η Γαλλία έλαβε μια ιστορική απόφαση για περιορισμό της εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, ενώ παράλληλα δίνει μεγαλύτερη βάση στις ανανεώσιμες πηγές και στους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης για το 2030.

 
Τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου ψήφισαν την Παρασκευή τη μείωση του μεριδίου των πυρηνικών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από 75% σε 50% σταδιακά μέχρι το 2025. Αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς νομοσχεδίων που καθορίζουν τη μετάβαση σε περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες, που υποσχέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ το 2012. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ενεργειακή παραγωγή της χώρας από 23% σε 32% μέχρι το 2030. Επιπλέον, η γαλλική βουλή αποφάσισε να μειώσει στο μισό την κατανάλωση ενέργειας και κατά 75% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. 

Οι ανωτέρω αποφάσεις χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές και καθοριστικές για την ενεργειακή πολιτική και οικονομία της χώρας. Ωστόσο, η γαλλική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “χάρη” του προέδρου Ολλάντ στο πράσινο βουλευτικό κόμμα, ως ευχαριστήρια κίνηση για την υποστήριξή της στην κυβέρνηση. Κάποιοι βουλευτές τόνισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νομοσχέδια στις τιμές του ρεύματος. Η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επέμεινε πως οι νέοι νόμοι στην πραγματικότητα θα μειώσουν το κόστος του ρεύματος.

Το γαλλικό τμήμα της παγκόσμιας οργάνωσης Greenpeace υποδέχτηκε τα νέα με θέρμη, δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου της πως η ηλεκτροδότηση μέσω πυρηνικής ενέργειας είναι πλέον παγκοσμίως μια υπόθεση που πάει να κλείσει. Ας μην ξεχνάμε τον αντίκτυπο που είχε η εκτεταμένη διαμαρτυρία δεκάδων ακτιβιστών της Greenpeace τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίοι εισέβαλαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας με στόχο να καταγγείλουν τον κίνδυνο της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας που απειλεί όλη την Ευρώπη. 

Αρκεί, τέλος, να αναφέρουμε πως ενώ η Γερμανία κέρδισε 13 δισ. ευρώ το 2013 από τις εξαγωγές της σε ηλιακά και αιολικά, η Γαλλία κέρδισε 5.6 δισ. για την εξαγωγή πυρηνικών.

Σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μετέβη σήμερα στα Ιωάννινα προκειμένου να παραστεί σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ