Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Αναπτυξιακή διέξοδος η πράσινη επιχειρηματικότητα

Διαβάστηκε από 1155 αναγνώστες -

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τη μεταστροφή της ελληνικής κοινής γνώμης υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης: 6 στους δέκα πιστεύουν πως η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί λύση στην ανεργία των νέων, ενώ προτίθενται να πληρώσουν κάτι παραπάνω για ένα οικολογικό προϊόν.

 
Η στατιστική έρευνα διενεργήθηκε από την Κάπα Research για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού ka-business, ενόψει του 7ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10-11 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα της στατιστικής, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 808 ενηλίκων από όλη την Ελλάδα, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, η δημιουργός του ka- business, Ραλλιώ Λεπίδου.

Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: το 56% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν την πράσινη επιχειρηματικότητα ως αναπτυξιακή διέξοδο και όχι ως περαστική μόδα, ενώ παράλληλα ένα ποσοστό 65,9% θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει λύση για την ανεργία των νέων.

Οι πλειοψηφία των ερωτηθέντων προχώρησε ακόμα πιο κοντά στην ουσία, μέσω των απαντήσεων της στο ερώτημα «Με ποιους από τους παρακάτω τρόπους πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για την πράσινη οικονομία;». Το 56,8% επέλεξε τις φορολογικές ελαφρύνσεις, το 41,1% τα χαμηλότοκα δάνεια, το 27,5% τον αναπτυξιακό νόμο και το 23,9% το ΕΣΠΑ. Υπέρ των επιδοτήσεων για πρόσληψη προσωπικού τάχθηκε μόλις το 9,9%, υπονοώντας ίσως μια “δουλεμένη”, πλέον, σκέψη πάνω στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ωστόσο, σε ποσοστό 83% οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως δεν χουν σκεφτεί να προχωρήσουν οι ίδιοι σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο πεδίο. Πάντως μεταξύ αυτών που το έχουν σκεφτεί, το 45,2% στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια, το 25% στην ανακύκλωση και το 15,3% στον εναλλακτικό τουρισμό. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το 87,2% του δείγματος θεωρεί πως οι ελληνικές επιχειρήσεις του τουρισμού δεν σέβονται ή μάλλον δεν σέβονται το περιβάλλον!

Τέλος, το 98% δηλώνει πως αναφορικά με την υιοθέτηση πράσινων μεθόδων δεν είναι ικανοποιημένοι από τα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αντίθετα το 47% κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά το έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ